Zoeken

Helderheid over tussenstop van Israëlisch oorlogsschip in Tanger

25 juni 2024 - 00:00 - Marokko

©

In de afgelopen dagen werd melding gedaan van een tussenstop van een Israëlisch oorlogsschip in de haven Tanger Med om zich te bevoorraden met voedsel, brandstof en uitrusting alvorens door te varen naar Israël. Deze berichten blijken echter ongegrond.

Het schip, de Israëlische INS Komemiut afkomstig uit de Verenigde Staten met bestemming Israël, zou eerder deze maand hebben aangemeerd in de haven Tanger Med. Het vaartuig zou op 16 juni in de haven van Haifa zijn aangekomen. Het schip stopte volgens de berichten in Tanger om voorraden in te slaan nadat het contact had opgenomen met Marokko. Tijdens het bevoorraden werd apparatuur aan boord gebracht en de locatietransponder uitgeschakeld, volgens de Israëlische website Globes.

Lees ook: Woede in Marokko over Israëlisch marineschip in Tanger Med

Twee onafhankelijke bronnen, gecontacteerd door Assahifa, stellen echter dat de INS Komemiut geen Israëlisch oorlogsschip is, maar een vrachtschip dat door internationale wateren van de Straat van Gibraltar voer, die gecontroleerd worden door Marokko, Spanje en Groot-Brittannië via Gibraltar. Dezelfde bronnen verklaren dat het schip niet in Tanger aanmeerde. Als het vrachtschip zou willen aanmeren, zou de dichtstbijzijnde optie de haven van Gibraltar zijn, die onder autonoom bestuur van Groot-Brittannië staat, een van Israëls dichtste bondgenoten in de regio. Gezien de oorlog in de Gazastrook, zou Gibraltar en niet Marokko de voorkeurshaven zijn voor Israëlische schepen.

Volgens dezelfde bronnen hoeven dergelijke schepen bovendien niet daadwerkelijk een haven binnen te varen om bevoorraad of uitgerust te worden, aangezien er privébedrijven zijn in de belangrijkste internationale havens die deze diensten op internationale wateren aanbieden, wat de INS Komemiut waarschijnlijk heeft gedaan. Het is dus mogelijk dat het schip ook niet heeft aangemeerd in de militaire haven van Gibraltar.

Lees ook: Wapenlading voor Israël: Marokko onder druk om schip te blokkeren

Volgens onafhankelijke bronnen heeft het Israëlische schip mogelijk tijdelijk aangemeerd in de militaire haven van Gibraltar of in internationale wateren, alvorens zijn reis naar Israël te voltooien. Wat betreft het uitschakelen van de ontvangst- en transmissieapparatuur, die de geografische locatie van het schip bepaalt, is door dezelfde bronnen aangegeven dat dit voornamelijk te wijten is aan de terughoudendheid van Londen, dat nieuwe binnenlandse spanningen wil vermijden. De Britse hoofdstad heeft de afgelopen weken te maken gehad met talrijke mensenrechtenprotesten, waarbij de Britse autoriteiten worden oproepen om geen wapens meer aan Israël te verkopen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team