Zoeken

Woede in Marokko over Israëlisch marineschip in Tanger Med

24 juni 2024 - 15:30 - Marokko

©

Een tussenstop van een Israëlisch marineschip in de haven van Tanger Med begin deze maand, zorgt voor opschudding in Marokko. Het schip, de INS Komemiyut, legde op 6 en 7 juni een tussenstop in om te voorzien in brandstof en voedsel.

Bevestiging van de aanwezigheid van het 90 meter lange oorlogsschip in de Tanger Med 1 terminal kwam via de website Vessel Finder, nadat het schip vertrokken was uit de scheepswerf van Pascagoula in de Verenigde Staten.

Lees ook: Koning Mohammed VI haalt hard uit naar Israël

Deze tussenstop heeft geleid tot een storm van protest onder de Marokkaanse bevolking. In een verklaring heeft het Marokkaanse Front ter Ondersteuning van Palestina en tegen Normalisatie met Israël de "medeplichtigheid" van de Marokkaanse autoriteiten veroordeeld. Zij verwijten de overheid het voorbeeld van Spanje niet te volgen, dat eerder een Deens vrachtschip de toegang weigerde in de haven van Cartagena omdat het explosieven vervoerde van Madras naar Haifa.

In Marokko zijn de oproepen tegen normalisatie van de betrekkingen met Israël steeds sterker. Volgens gegevens die in juni 2024 zijn vrijgegeven door de Arab Barometer, is de steun voor normalisatie onder Marokkanen gedaald van 31% in 2022 naar slechts 13% dit jaar. Ondanks dat de handelsrelaties en militaire samenwerking tussen Marokko en Israël niet beïnvloed zijn door de oorlog in Gaza, zijn andere belangrijke aspecten zoals diplomatieke betrekkingen, officiële bezoeken en toerisme wel degelijk onder druk komen te staan, zo blijkt uit een rapport van het Israëlische Nationale Instituut voor Veiligheidsstudies, gepubliceerd op 17 juni.

Lees ook: Drastische daling Israëlische wapenexport naar Marokko

De studie benadrukt dat Israël de steun van Marokko aan de Palestijnen niet moet onderschatten. Sinds de normalisatie van hun relaties in december 2020 als onderdeel van de Abraham-akkoorden onder leiding van de VS onder Trump, hebben Rabat en Tel Aviv hun militaire samenwerking versterkt. Volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) was Israël in 2023 de derde grootste wapenleverancier van Marokko, na de VS en Frankrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team