19 juni 2020 - 17:00 - Marokkanen in het buitenland
Assia’s grootmoeder overleed op 10 april dit jaar in De Borinage, in het Belgische Henegouwen. De jonge vrouw probeert sindsdien toestemming te krijgen om haar stoffelijk overschot naar Marokko te repatriëren.
De grootmoeder van Assia overleed op 85-jarige leeftijd. Ze woonde al ruim dertig jaar in België met haar twee dochters. Haar drie zonen bleven in Casablanca. De oude vrouw zei regelmatig dat "iedereen dood zou gaan" en dat ze "in haar land wilde worden begraven".
Assia (20) wil haar laatste wens vervullen. De familie betaalde al ruim dertig jaar een repatriëringsverzekering om er zeker van te zijn dat de overledene in Marokko zou worden begraven.
Door de coronavirus is dat echter niet mogelijk. Marokko heeft zijn grenzen en luchtruim drie maanden geleden gesloten vanwege de pandemie. Het repatriëren van overledenen is sindsdien niet meer mogelijk.
"Ik spreek niet alleen voor mijn grootmoeder (...) Veel overledenen uitten op hun sterfbed de wens om begraven te worden in hun geboorteland. Je moet wel heel veel van je land houden om erover na te denken als je ziel je lichaam verlaat toch?", zegt de jonge vrouw aan La Capitale.
Assia begrijpt dat Marokko zich tegen de pandemie wil beschermen maar is bang dat het mortuarium het lichaam van haar grootmoeder niet meer kan houden. "We vragen gewoon dat haar kist naar Marokko wordt gerepatrieerd zodat mij ooms en neven ginder voor haar begrafenis kunnen zorgen. We durven zelfs niet meer te vragen om mee te mogen."
Hachim Mastour, een verloren talent
Zwitserse post spreekt nu ook Arabisch
Marokko: de virtuele trouwrage
EasyJet serveert tajine als dessert
Robot met kaftan in straten China (foto’s)
Dounia Batma terug onder de spotlights
Zineb Hattab, eerste vegan sterrenchef van Zwitserland
Havens Marokko en Spanje draaien overuren door Marokkaanse diaspora
Europa bedreigt geldovermakingen Marokkaanse diaspora
Marokkanen in Spanje leiden leven van hard werken en onzekerheid
Het uitzonderlijk verhaal van ex-straatjongen Soufiane in Spanje
Leegloop Marokkaanse verpleegkundigen, een moeilijk te stoppen fenomeen
Nederland faalt: Marokkaanse jeugd wil massaal weg
Eid ul-Adha: Marokkaanse diaspora sluit zich aan bij oproep Koning Mohammed VI