Zoeken

Reizen naar Europa: grote verandering, ook voor Marokkanen

7 september 2024 - 16:20 - Wereld

©

De Europese Commissie heeft aangekondigd dat de traditionele paspoortstempels voor Marokkaanse en andere niet-Europese toeristen binnenkort tot het verleden behoren. Vanaf 10 november 2024 wordt een nieuw elektronisch systeem ingevoerd om de in- en uitreis van reizigers in de Europese Unie te controleren.

Na het oplossen van technische problemen en vertragingen bij de installatie van geautomatiseerde poortjes aan de grenzen, is de Europese Commissie klaar om het nieuwe systeem te lanceren. In plaats van stempels in het paspoort, zullen niet-Europese reizigers zich moeten registreren in het Entry/Exit System (EES).

Lees ook: Reizen naar Europa: nieuwe regels, ook voor Marokkanen

Bij elke binnenkomst in de Europese Unie vanuit een land buiten de Europese Unie moeten reizigers hun paspoort scannen bij een selfservice automaat. Hun naam, biometrische gegevens, en de datum en plaats van in- en uitreis worden dan geregistreerd. Daarnaast zullen elke drie jaar gezichtsscans en vingerafdrukken worden genomen.

"De informatie van mensen uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten of Marokko wordt drie jaar lang bewaard in een beveiligde database, zodat reizigers zich niet elk jaar opnieuw hoeven te registreren", meldt de Franse krant Le Figaro.

Lees ook: Afscheid nemen op Marokkaanse luchthavens verboden

Het nieuwe systeem zal naar verwachting de paspoortcontroles op luchthavens versnellen, betrouwbare informatie over grensoverschrijdingen bieden en een betere controle op de toegestane verblijfsduur mogelijk maken. Bovendien zal het systeem helpen bij het opsporen van fraude met documenten en identiteit, en het identificeren van personen die de toegang tot het land is geweigerd.

Cyprus en Ierland, beide EU-lidstaten, en IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland, die deel uitmaken van het Schengengebied maar geen EU-lid zijn, zullen het nieuwe systeem niet implementeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team