Zoeken

Renault 12 en 504: symbolen van de Marokkaanse migratie

17 oktober 2024 - 10:30 - Marokkanen in het buitenland

©

De Renault 12 en 504, twee iconische automodellen, speelden een belangrijke rol in de migratiegeschiedenis van families uit de Maghreb. Toneelschrijver en regisseur Mohamed El Khatib belicht de betekenis van deze "verhalenmachines" in een interview met Radio France.

"Deze auto’s zijn meer dan alleen vervoermiddelen," aldus El Khatib. "Ze vertegenwoordigen een stuk industrieel erfgoed en roepen emotionele herinneringen op aan de mensen die erin reisden." In de jaren 70 en 80 werden deze robuuste auto’s volgeladen met bagage en familieleden voor de lange reis van Europa naar Marokko of Algerije.

Lees ook: Marokkanen in België: 60 jaar en nog steeds gediscrimineerd!

"De R12 en 504 waren de verbinding tussen de twee oevers van de Middellandse Zee," zegt El Khatib. "Ze brachten duizenden families naar hun thuisland." De auto’s waren ideaal voor deze reizen dankzij hun stevige assen, waardoor ze zwaar beladen konden worden. "De ontwerper van de R12, Robert Broyer, had nooit verwacht dat mensen zoveel bagage op het dak zouden meenemen," vertelt El Khatib.

De reizen waren niet zonder gevaar. De overladen auto’s, "Toren van Babel op wielen", vormden een risico in het verkeer. "Bij een ongeluk kon een hele familie omkomen," aldus El Khatib. Toch waren de reizen ook vreugdevol en symboliseerden ze de familiebanden.

Lees ook: Dongense Halima wil niet dat verhalen gastarbeiders verloren gaan

Tegenwoordig zijn deze lange autoritten naar het thuisland verleden tijd. "Mensen vliegen nu in twee uur naar Marokko of Algerije," zegt El Khatib. "De ervaring van die meerdaagse reis, die families zo hecht maakte, is verdwenen." Hij citeert een vrouw uit zijn documentaire "504": "Vroeger gingen we naar Algerije met spullen voor iedereen. Nu koop ik daar dingen en neem ze mee naar Frankrijk. Algerije is het nieuwe Frankrijk geworden."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team