Zoeken

Snelwegen: Marokko’s ambities voor 2025

21 oktober 2024 - 13:00 - Marokko

©

De Marokkaanse regering heeft ambitieuze plannen voor de wegeninfrastructuur. In de toelichting op de begrotingswet voor 2025 presenteert de regering grootschalige projecten voor de aanleg van nieuwe snelwegen en wegen.

Op het gebied van wegenbouw wil de regering de dringende acties voortzetten die zijn opgenomen in het noodprogramma voor de wederopbouw na de aardbeving in Al Haouz. Dit omvat onder andere de modernisering van twee delen van de nationale weg RN7, die Ouirgane met Tlat N’yacoub verbindt in de provincie Al Haouz (34 km), en Tizi N’tasset met Tafinghout in de provincie Taroudant (30 km). De kosten hiervoor bedragen 665,5 miljoen dirham. Ook wordt geïnvesteerd in de wegen rond de nieuwe haven Nador West Med, waaronder de verdubbeling van de RN2 en de aanleg van de RN16. Hiervoor is in 2025 een budget van 100 miljoen dirham voorzien.

Lees ook: Snelwegproject Nador boekt aanzienlijke vooruitgang

Verder wil de regering doorgaan met wegenbouwprojecten die zijn vastgelegd in contracten met de regio’s, met een totale waarde van 17,13 miljard dirham. Het ministerie van Uitrusting en Water draagt hier 7,02 miljard dirham aan bij. Ook wordt 2 miljard dirham uitgetrokken voor het onderhoud van het wegennet en het herstel van beschadigde bruggen.

Wat betreft de snelwegen, wordt de aanleg van de snelweg Guercif-Nador (104 km) voortgezet. Ook start de bouw van het snelweggedeelte Tit Mellil-Berrechid, met een geschatte kostprijs van 2,5 miljard dirham. Dit project wordt gefinancierd door het Arabisch Fonds voor Economische en Sociale Ontwikkeling (FADES) en de Nationale Maatschappij voor Snelwegen van Marokko (ADM).

Lees ook: Nieuwe snelweg Tanger-Tetouan officieel aangekondigd

De Nationale Dienst voor Verkeersveiligheid (NARSA) zet de programma’s "Safe autocar", de slooppremie en de vernieuwingspremie voort. Ook wordt geïnvesteerd in voorlichting en communicatie over verkeersveiligheid en de opleiding van beroepschauffeurs. De verkeersveiligheid op gevaarlijke en strategische wegen wordt verbeterd in samenwerking met partners zoals het spoorwegbedrijf (ONCF), de civiele bescherming en lokale overheden. In februari 2025 organiseert Marrakech de 4e Wereldministeriële Conferentie over Verkeersveiligheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team