Zoeken

Soumaya Sahla, ex-lid terroristische organisatie, maakt carrière in Nederland

10 december 2021 - 15:40 - Wereld

©

Het feit dat Soumaya Sahla ondanks alles carrière kan maken in Nederland, is een bewijs dat institutioneel racisme niet bestaat, redeneert de Haagse journalist Shashi Roopram in een opiniestuk in De Telegraaf.

De situatie van Soumaya Sahla is in Den Haag nu reeds dagenlang een thema van gesprek. Ze werkt voor de landelijke VVD, maar zou in het verleden vermoedelijk lid geweest zijn van de Hofstadgroep. Sahli zou werken op Veiligheid en Justitie met als specialiteit terrorisme en radicalisering. Dat ontdekte PVV-voorman Geert Wilders. Hij was in het verleden een doelwit van de Hofstadgroep en stelde daarom Kamervragen over Sahla. Wilders reageerde woedend toen het kabinet geen uitspraken wilde doen over de situatie van individuele Kamerleden.

Lees ook: Aboutaleb boos om verwijt dat hij te zacht is voor racisme

De situatie leidde ook tot heel wat ophef op sociale media. Volgelingen van Wilders reageerden boos op de aanwezigheid van Sahla in de politiek. Volgens sommigen is dit het bewijs dat Nederland ’islamiseert’. Maar volgens antropoloog en journalist Shashi Roopram laat dit juist zien dat je in Nederland altijd kansen krijgt.

De familieband tussen D66-Kamerlid Fonda Sahla en Soumaya Sahla, roept volgens Roopram terecht vragen op. De AIVD noemde in 2003 de groep radicale moslims de Hofstadgroep, nadat ze onder meer aanslagen wilden plegen op Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders. Hun plannen konden worden verijdeld en in de jaren daarop volgden heel wat rechtszaken tegen leden van de organisatie. Maar veroordeelde terroristen worden in Nederland niet afgeschreven. Soumaya Sahla is nu actief binnen de VVD en promoveert aan de universiteit in Leiden. Daar kan men zich volgens de journalist druk om maken, maar ook juist trots zijn op de veerkracht van de Nederlandse samenleving, die plek heeft voor veroordeelden die tot inkeer zijn gekomen.

Lees ook: Nederland kon onschuld Omar Radi aantonen maar deed dat niet

Deze manier van kijken contrasteert volgens de politiek antropoloog ook met het negativisme van de antiracismebeweging die maar blijft klagen over een vermeend institutioneel racisme in Nederland. Dat idee wordt inmiddels voor waarheid aangenomen door veel beleidsmakers en ambtenaren. "Maar institutioneel racisme heeft Soumaya Sahla er niet van weerhouden om te promoveren aan de rechtenfaculteit in Leiden of als adviseur aan de slag te gaan bij de VVD. Als een ex-lid van een terroristische organisatie carrière kan maken in Nederland, wat is dan het excuus van de beroepsslachtoffers?", schrijft hij in zijn opiniestuk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team