Zoeken

Spaanse Eurofighter vs Marokkaanse F16: wie wint?

20 oktober 2024 - 09:40 - Marokko

©

Spanje maakt zich zorgen over de F-16 Block 70/72 gevechtsvliegtuigen die Marokko binnenkort van de Verenigde Staten zal ontvangen. Washington heeft aangekondigd dat de productie van 24 van deze vliegtuigen, uitgerust met het Viper Shield-verdedigingssysteem, voor de Marokkaanse luchtmacht van start is gegaan.

Marokko wil met de Amerikaanse F-16 Block 70/72 de capaciteit van zijn luchtmacht aanzienlijk vergroten. Spanje heeft ondertussen 45 nieuwe Eurofighter Tranche 4 gevechtsvliegtuigen besteld bij Airbus. Welk van deze twee geavanceerde gevechtsvliegtuigen, beide uitgerust met geavanceerde radar- en beschermingssystemen, is het krachtigst?

Lees ook: Marokko-Spanje: oorlog om gevechtsvliegtuigen

De Spaanse krant La Razón heeft de twee toestellen met elkaar vergeleken. Volgens de krant beschikt de Eurofighter Tranche 4, de nieuwste versie van dit model ontwikkeld door Airbus, BAE Systems en Leonardo, over twee krachtige Eurojet EJ200-motoren en de AESA ESCAN MK1-radar, een geavanceerde radar met elektronische scanfunctie. Dit zorgt voor een betere reactiviteit in lucht-luchtgevechten en grondaanvallen.

De F-16 Block 70/72 is daarentegen uitgerust met de AN/APG-83-radar, een state-of-the-art AESA-radar met geavanceerde detectie- en volgmogelijkheden, en Viper Shield, een uitgebreid beschermingssysteem met elektronische en fysieke tegenmaatregelen. Het kan worden ingezet voor verschillende missies en gevechtsscenario’s.

Lees ook: EVA 11 Squadron: Spaanse luchtschild tegen Marokko

Het enige verschil met de Eurofighter Tranche 4 is de kosteneffectiviteit: de aanschaf en het onderhoud van de F-16 Block zijn goedkoper dan die van de Eurofighter, analyseert het Spaanse medium. De conclusie is dat de Eurofighter zich onderscheidt door zijn geavanceerde technologie en superieure capaciteiten in een directe confrontatie, waardoor het de meest complete van de twee gevechtsvliegtuigen is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team