Zoeken

Spaanse rechtbank beveelt aanwerving Marokkaan

23 augustus 2024 - 12:10 - Wereld

©

Een Marokkaanse man heeft het recht gekregen om in Spanje te werken als hulpkok in een Marokkaans restaurant in Pontevedra. Het Hooggerechtshof van Galicië heeft bepaald dat hij een tijdelijke verblijfsvergunning moet krijgen, nadat de Spaanse arbeidsdienst bevestigde dat er geen andere gekwalificeerde kandidaten voor de functie beschikbaar waren.

Het hof verwierp het beroep van de lokale overheid in Pontevedra en bevestigde daarmee een eerdere uitspraak van de rechtbank. De rechters stelden dat, in overeenstemming met de Spaanse wetgeving, een werkgever kan aantonen dat het moeilijk is om vacatures te vervullen met Spaanse werknemers, zelfs als het beroep niet officieel als knelpuntberoep is aangemerkt. In dit geval had de werkgever aangetoond dat er geen geschikte Spaanse kandidaten waren voor de functie van hulpkok.

Lees ook: 25 jaar in Europa, een doctoraat maar geen verblijfsvergunning: de moeilijke situatie van Mohamed

De rechtbank benadrukte dat de werkgever een duidelijke vacature had opgesteld die aansloot bij de functie-eisen, en dat de arbeidsdienst had geholpen bij het vinden van kandidaten. Uiteindelijk hadden zes kandidaten gesolliciteerd, maar zij werden allemaal afgewezen om verschillende redenen.

De rechters oordeelden dat het vereiste van beheersing van het Arabisch of Darija in de vacaturetekst niet als discriminerend kon worden beschouwd. Bovendien achtten ze de Marokkaanse man geschikt voor de functie, omdat hij een bewijs van inschrijving in het Marokkaanse ambachtsregister in de categorie horeca had overgelegd.

Lees ook: Abdel ontdekt bij terugkeer van vakantie dat hij zijn nationaliteit kwijt is

Op basis van deze argumenten heeft het Hooggerechtshof van Galicië de autoriteiten opgedragen om de Marokkaanse man een tijdelijke verblijfsvergunning te verlenen, zodat hij aan de slag kan als hulpkok in het Marokkaanse restaurant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team