Zoeken

Spanje verliest mogelijk miljoenen toeristen aan Marokko

24 oktober 2024 - 10:30 - Marokko

©

Europese luchtvaartmaatschappijen luiden de noodklok over een mogelijke kerosinetaks die de Europese Unie wil invoeren om klimaatneutraliteit te bereiken in 2050. Ze vrezen dat toeristen zullen uitwijken naar landen als Marokko en Turkije als de taks er komt.

De Europese Unie streeft naar 55% minder uitstoot van broeikasgassen en klimaatneutraliteit in 2050. Om dit te bereiken, heeft ze het Fit for 55-plan opgesteld met drie maatregelen voor de luchtvaart: beperking van CO2-emissierechten, gebruik van groene brandstoffen door minstens 70% van de vliegtuigen die de Europese Unie aandoen, en een kerosinetaks van 7,53 euro per gigajoule.

Lees ook: CO2-belasting: Marokko in wurggreep Europese Unie?

De eerste twee maatregelen zijn al goedgekeurd, maar de derde wordt nog bestudeerd, meldt El Debate. Luchtvaartmaatschappijen waarschuwen voor de gevolgen van deze laatste maatregel. "Deloitte schat dat Spanje in 2030 4,5 miljoen internationale toeristen zal verliezen als deze taks wordt ingevoerd. Dit zou leiden tot een daling van het bbp en banenverlies", verklaarde Javier Gándara, voorzitter van de Vereniging van Luchtvaartmaatschappijen (ALA), tijdens een persconferentie. "De meeste van deze toeristen zouden kiezen voor andere concurrerende landen buiten de Europese Unie, zoals Egypte, Turkije of Marokko. We zouden passagiers verliezen en het zou niet mogelijk zijn om de CO2-voetafdruk te verkleinen", aldus Gándara.

Lees ook: Klimaatverandering zet Marokkaans toerisme onder druk

De expert vindt dat de ecologische transitie van de luchtvaart alle aspecten moet omvatten: milieu, sociaal en economisch. "We zetten ons in voor de decarbonisatie van de luchtvaart, maar dit moet gebeuren met behoud van de democratisering ervan, zodat vliegen toegankelijk en betaalbaar blijft voor iedereen", benadrukte Gándara. Hij roept de Spaanse regering op om de productie van duurzame vliegtuigbrandstof te bevorderen en tegen de kerosinetaks te stemmen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team