Zoeken

Klimaatverandering zet Marokkaans toerisme onder druk

1 oktober 2024 - 18:00 - Marokko

©

De Marokkaanse toeristische sector staat voor uitdagende tijden door de gevolgen van klimaatverandering. Een recent onderzoek van de Wereldbank waarschuwt dat het aantal toeristen dat Marokko bezoekt, de komende jaren flink kan dalen.

Stijgende temperaturen en extremer weer kunnen toeristen ervan weerhouden om naar Marokko te reizen, zo stelt het rapport. Vooral de Marokkaanse kust, waar ongeveer 80% van de industrieën is gevestigd en die zo’n 60% van het bruto binnenlands product genereert, is kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering.

Lees ook: Noord-Marokko zet zich schrap voor overstromingen

Als het aantal toeristen met 8 tot 18% daalt door klimaatverandering, kan dat leiden tot een verlies van 14 tot 32% van de banen in de horeca tegen 2035. "Kleine bedrijven, die vaak niet de financiële middelen hebben om grote crises het hoofd te bieden, lopen een hoog risico om te moeten sluiten", aldus het rapport. Ook andere sectoren, zoals kunst, entertainment, transport en andere diensten, zullen hard worden geraakt door de dalende toeristische uitgaven.

Om deze negatieve scenario’s te voorkomen, benadrukt de Wereldbank dat de Marokkaanse kusttoeristische sector weerbaarder moet worden gemaakt, vooral voor kleine en middelgrote bedrijven. Dit betekent onder meer dat de toeristische infrastructuur beter bestand moet zijn tegen hoge temperaturen en dat het huidige aanbod moet worden omgevormd tot een duurzamer en veerkrachtiger model.

Lees ook: Klimaatverandering in Marokko: extreme hitte neemt toe

De Wereldbank doet aanbevelingen die de Marokkaanse regering kunnen helpen bij de uitvoering van haar ambitieuze toeristische strategie voor 2023-2026. Deze aanbevelingen omvatten investeringen, beleids- en institutionele kaders, de ontwikkeling van ecotoerisme en het gebruik van traditionele bouwmaterialen en koeltechnieken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team