Zoeken

Spanningen Algerije-Frankrijk lopen op door Marokko

10 oktober 2024 - 09:40 - Wereld

©

De verbeterde relatie tussen Marokko en Frankrijk zorgt voor onrust in Algerije. De Algerijnse regering maakt zich op voor een mogelijke confrontatie met Frankrijk, nu de nieuwe Franse regering van plan is strengere maatregelen te nemen tegen Algerije. In tegenstelling tot Marokko werkt Algerije niet voldoende mee aan de terugkeer van Algerijnse burgers met een uitzettingsbevel vanuit Frankrijk.

Algerije vreest een escalatie met Frankrijk en bereidt zich voor op vergelding. De nieuwe Franse regering, die goede relaties met Marokko nastreeft, staat niet positief tegenover Algerije. De Algerijnse president "heeft zijn naaste omgeving beloofd doortastend te reageren als de nieuwe Franse regering strenge beperkingen oplegt aan visa voor Algerijnse burgers of de migratieovereenkomst tussen Frankrijk en Algerije uit 1968 eenzijdig opzegt", meldt Maghreb Intelligence. President Abdelmadjid Tebboune zou niet te spreken zijn over de recente uitspraken en dreigementen van de nieuwe Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bruno Retailleau.

Lees ook: Frankrijk koploper uitzetting Marokkanen

In een interview met RTL prees Retailleau de Marokkaanse inspanningen om de terugkeer van mensen met een uitzettingsbevel te vergemakkelijken. Hij wil de dialoog met Marokko voortzetten, maar kiest voor een hardere aanpak richting Algerije, dat niet voldoende meewerkt aan de terugkeer van zijn burgers. "Tegenover landen die dwarsliggen, moeten we een machtsstrijd voeren", aldus de Franse minister. Algerije geeft namelijk veel minder toestemmingen voor terugkeer dan Marokko. "Aan landen die weigerachtig zijn, geven we 200.000 visa voor 2000 uitzettingsbevelen. Dat is uit balans en ik wil wederkerigheid", voegde hij eraan toe.

Algerije overweegt verschillende vergeldingsmaatregelen, waaronder het geleidelijk verminderen van de import uit Frankrijk en het beperken van de activiteiten van Franse bedrijven in Algerije. Er zijn ongeveer 450 Franse bedrijven en ondernemers actief in Algerije, met in totaal zo’n 40.000 werknemers. Algerije overweegt hen de toegang tot overheidsopdrachten te blokkeren en hun Algerijnse partners te ontmoedigen om met hen samen te werken. Andere mogelijke sancties zijn het aanpakken van de marktposities van Franse banken, zoals Société Générale en BNP Paribas, en het uitsluiten van andere Franse bedrijven van de Algerijnse markt.

Lees ook: Frankrijk versoepelt visumbeleid voor Marokkanen

Naast het weren van Franse bedrijven, zou de Algerijnse regering Turkse bedrijven kunnen bevoordelen om in de behoeften van de Algerijnse markt te voorzien. Ook overweegt Algerije de samenwerking met Frankrijk op veiligheidsgebied te beperken of zelfs te bevriezen. Dit zou de uitwisseling van informatie over de Sahel en Libië betreffen, met als doel Frankrijk verder te isoleren in dit belangrijke deel van Afrika.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team