– 300 gr oker
– 300 gr aardappelen
– 400 gr lams- of schapenvlees in blokjes van 3 cm
– ½ glas plantaardige olie
– 300 gr tomaten
– 5 takjes verse koriander
– 1 theelepel gemalen koriander
– 1 theelepel gemberpoeder
– 1 theelepel saffraan
– 1 theelepel zoete paprikapoeder
– ½ theelepel chilipoeder
– ½ theelepel zout voor het vlees
– 1 mespuntje zout voor de okers
– 1 kopje water voor het vlees
– ½ kopje water voor de okers
Spoel de okers af en verwijder de uiteinden. Schil de aardappelen, was ze en snij ze in blokjes. Ontvel de tomaten en snij ze in kleine stukjes. Hak de verse koriander of peterselie fijn. Verhit de olie in een braadpan op matig hoog vuur.
Voeg het vlees, de gemberpoeder, de saffraan, paprikapoeder en chilipoeder toe. Bak alles 10 minuten (regelmatig omscheppen). Strooi het zout over het vlees en doe het water erbij.
Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 50 min. zachtjes koken met het deksel op de pan. Schep dan het vlees uit de pan en leg het apart.
Doe de aardappelen en tomaten bij het kookvocht, schep om en voeg het korianderpoeder en de verse koriander toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook 15 minuten.
Doe intussen in een andere pan de okers met 1 mespunt zout, 5 soeplepels kookvocht van de aardappelen en een half kopje water. Breng aan de kook, draai het vuur laag en kook de okers in 15 minuten gaar.
Doe het vlees bij de aardappelen, schep ze voorzichtig om en kook nog 5 minuten.
Schep het aardappelen- en vleesmengsel op een platte schaal en leg de okers hier bovenop. Giet al het kookvocht (ook van de okers) hierover uit.
Serveren vergezeld van brood.
Tajine met lam en olijven
Kiptajine met abrikozen gevuld met amandelspijs
Tajine met oker en aardappelen
Tajine met aardappelen en wortelen
Tajine met zeeduivel
Lamstajine met zuidvruchten