Zoeken

Tanger verdrinkt in afval ondanks miljoenencontract

5 september 2024 - 14:40 - Marokko

©

De stad Tanger, en met name de wijken Beni Makada en Souani, kampt met een ernstig afvalprobleem. Straten en steegjes liggen vol met vuilnis, wat leidt tot grote ergernis en gezondheidsrisico’s voor de bewoners. De bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de afvalinzameling lijken hun taak niet naar behoren uit te voeren.

In Beni Makada, het grootste district van Tanger en zelfs van heel Marokko, is de situatie nijpend. Bewoners vragen zich af wat er is gebeurd met het contract ter waarde van 43 miljoen dirham dat de gemeente Tanger heeft gesloten met de afvalbedrijven Arma en Mecomar. Ondanks deze enorme investering lijkt de situatie alleen maar te verslechteren.

Lees ook: Toeristen in Tanger klagen over stank en afval

Ook in het district Souani is het beeld niet veel beter. Overal liggen hopen afval, wat zorgt voor chaos en overlast. Burgers trekken de rol van de gemeente in twijfel als het gaat om het toezicht op en de evaluatie van de afvalbedrijven.

Milieu-expert Ahmed Ettalhi bevestigt de problemen: "Iedereen ziet dat de stad er veel minder schoon uitziet dan voorheen. Tanger stond ooit bekend als de schoonste grote stad van Marokko. De afvalbedrijven houden zich niet aan hun contractuele verplichtingen en de gemeente, de districten en het ministerie houden onvoldoende toezicht."

Lees ook: Tetouan bedolven onder afval

Ahmed Ettalhi benadrukt het belang van een schone stad, zeker gezien de toeristische en economische aantrekkingskracht van Tanger. "De stad ontvangt dagelijks buitenlandse zakenmensen en staat op het punt grote sportevenementen te organiseren, zoals de Afrika Cup en het WK voetbal. Het is essentieel dat de afvalinzameling op orde is." Hij wijst op verschillende punten uit de contracten met de afvalbedrijven die niet worden nageleefd, zoals het plaatsen van voldoende vuilcontainers, het verbeteren van de omgeving rondom de containers, het vaker wassen van de containers, het inzamelen van groenafval en grofvuil, en het implementeren van een digitaal systeem voor monitoring en klachtenafhandeling.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team