Zoeken

Marokkaanse minister: "Afvalimport uit Europa economische meevaller"

29 augustus 2024 - 15:30 - Marokko

©

Leila Benali, de Marokkaanse minister van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling, heeft in het parlement verklaard dat de import van afval uit Europa economisch zeer rendabel is en geen impact zal hebben op het milieu en de natuurlijke hulpbronnen van Marokko.

Volgens Benali is het gebruik, recyclen en herwaarderen van het geïmporteerde afval een voordelige economische operatie met lage kosten. Dit antwoord gaf zij op schriftelijke vragen van de fractievoorzitters van de MP en PPS-partijen in het parlement, over de economische voordelen van het importeren van meer dan 2,5 miljoen ton afval en gebruikte banden, en de mogelijke gevolgen daarvan voor het milieu en de gezondheid.

Lees ook: Marokko wordt vuilnisbelt van Europa!

Leila Benali benadrukte verder dat de bescherming van het milieu en de natuurlijke hulpbronnen gewaarborgd blijft. "De import van niet-gevaarlijk afval wordt georganiseerd in overeenstemming met de bepalingen van wet 28.008 betreffende het beheer en de verwijdering ervan. Daarnaast wordt dit gereguleerd door toepassingsregelingen, waaronder decreet 587.7.25, dat de voorwaarden en modaliteiten voor de import, export en doorvoer van afval vaststelt", aldus de minister.

Volgens een recente verklaring van Leila Benali zullen 2,24 miljoen gebruikte banden en 17.024 ton ander niet-gevaarlijk afval worden geïmporteerd in het koninkrijk vanuit Groot-Brittannië (1,5 miljoen ton), Frankrijk (970.000 ton), Noorwegen (100.000 ton), Zweden (60.000 ton) en Italië (20.000 ton). Deze "routine-operatie" werd voor het eerst uitgevoerd in 2003 onder leiding van de socialistische minister Mohamed El Yazghi en later herhaald door minister Adil Douiri, die destijds verantwoordelijk was voor milieu en stedenbouw.

Lees ook: Crisis in Tanger: straten veranderen in vuilnisbelt

Het is belangrijk op te merken dat de Baselconventie betreffende het toezicht op de grensoverschrijdende overbrenging van gevaarlijke afvalstoffen en hun verwijdering het transport van gevaarlijk afval van ontwikkelde landen naar ontwikkelingslanden verbiedt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team