Zoeken

Tata herrijst na verwoestende overstromingen

30 september 2024 - 13:50 - Marokko

©

De provincie Tata, zwaar getroffen door de recente overstromingen, is begonnen aan de wederopbouw. Lokale autoriteiten werken hard aan de heropbouw van verwoeste huizen.

Gemengde commissies bestaande uit experts zullen beslissen waar de wederopbouw zal plaatsvinden. Ze zijn al begonnen met het bezoeken van de getroffen dorpen om de schade aan huizen in kaart te brengen, meldt Hespress onder vermelding van een officiële bron bij het provinciebestuur van Tata. De taak van de experts is om veilige locaties te vinden waar bewoners hun beschadigde huizen kunnen herbouwen.

Lees ook: Koning Mohammed VI schiet slachtoffers overstromingen te hulp

"Deze commissies bestaan uit vertegenwoordigers en experts op het gebied van stedenbouw, infrastructuur, waterbeheer en de stedelijke ontwikkelingsautoriteit, evenals lokale bestuurders," aldus dezelfde bron. "De eerste fase, na de aankondiging van de regering, bestaat uit het inventariseren, evalueren en technisch inspecteren van de schade, gevolgd door het werken aan de financiering op basis van het overheidsprogramma."

Het is zeer waarschijnlijk dat bouwen in de buurt van rivieren niet langer zal worden toegestaan. Bewoners moeten de oevers van de rivieren verlaten, omdat er een risico bestaat dat ze zich opnieuw in dezelfde gebieden vestigen. "Het opnieuw toestaan van bouwen in deze gebieden zou betekenen dat burgers opnieuw aan gevaar worden blootgesteld," merkte de bron op, eraan toevoegend dat "de plannen van de lokale autoriteiten na de regeringsverklaring hierin streng zullen zijn, met oog voor bewustwording."

De lokale autoriteiten baseren zich op het specifieke ontwikkelingsplan voor deze gebieden, dat zones omvat die ongeschikt zijn voor bebouwing, met name de gebieden rond rivieren. "Bouwen in de buurt van de rivier is een echt gevaar geworden," erkent Ibrahim Belhassan, een inwoner van het dorp Kasbah in de gemeente Tissint, provincie Tata. Als slachtoffer van de recente overstromingen heeft hij zijn familie ondergebracht bij familieleden in een andere regio en is hij momenteel "dakloos". Hoewel hij de oprichting van een "commissie voor de volkstelling" verwelkomt, die vorige week vrijdag al een bezoek aan het gebied heeft gebracht, betreurt hij dat de commissie "zich alleen heeft gericht op het inventariseren van volledig ingestorte huizen, zonder aandacht te besteden aan gedeeltelijk beschadigde huizen of de zware verliezen in de landbouw."

Lees ook: Drie doden en dertien vermisten na noodweer in Marokko

Naar aanleiding van de recente verwoestende overstromingen heeft de regering een programma van 2,5 miljard dirham opgezet voor de provincies Errachidia, Midelt, Ouarzazate, Tinghir, Zagora, Figuig, Jerada, Taroudant, Tata, Tiznit, Guelmim en Assa-Zag. "Er zullen maatregelen worden genomen om steun en begeleiding te bieden bij de wederopbouw en rehabilitatie van beschadigde gebouwen en woningen, evenals bij de rehabilitatie van wegeninfrastructuur, communicatienetwerken, elektriciteitsnetwerken, drinkwater- en sanitaire voorzieningen, en om landbouwactiviteiten in de getroffen gebieden te ondersteunen, met name door de rehabilitatie van kleine en middelgrote irrigatiegebieden, en om steun te bieden aan veehouders die hun vee hebben verloren als gevolg van de overstromingen om de veestapel in deze regio’s te herstellen," aldus een verklaring van het kabinet van de premier.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team