Zoeken

Tweedehandsauto’s populair in Marokko, maar veel informele handel

14 oktober 2024 - 23:50 - Marokko

©

De markt voor tweedehandsauto’s in Marokko groeit snel. In 2023 werden er meer dan 700.000 tweedehandsauto’s verkocht, tegenover 163.504 nieuwe auto’s. Toch kampt de markt met een overheersende informele sector.

"De sector begint zich langzaam te organiseren. Er ontwikkelt zich een georganiseerd circuit, maar dat is nog beperkt", schrijft het tijdschrift Finances News Hebdo. "Momenteel vertegenwoordigt dit circuit slechts 2% van de totale markt, met ongeveer 14.000 officiële overschrijvingen per jaar."

Lees ook: 22 in Europa gestolen luxe auto’s onderschept voor vertrek naar Marokko

Steeds meer garages, autodistributeurs en dealers investeren in de verkoop van tweedehandsauto’s. De groeiende interesse in dit segment komt door de economische voordelen. "Het grootste voordeel van een tweedehandsauto is de prijs, die veel lager ligt dan die van een nieuwe auto", legt Adil Berrada, een garagehouder in Casablanca, uit aan het tijdschrift. "Bovendien zijn de auto’s direct beschikbaar en kan de transactie binnen enkele uren worden afgerond, in tegenstelling tot de aankoop van een nieuwe auto, die dagen of zelfs maanden kan duren bij een tekort aan voorraad. Op de tweedehandsmarkt kun je modellen, uitvoeringen of kleuren vinden die niet bij de lokale dealers verkrijgbaar zijn."

De overheersende informele handel zorgt echter voor problemen. Er zijn twijfels over de echtheid van gegevens en documenten, en over de betrouwbaarheid van de technische staat van de auto’s. Dit zorgt ervoor dat veel klanten kiezen voor aanbieders die garanties van 3 tot 12 maanden bieden op de verkochte auto’s.

Lees ook: Huurauto’s gestolen en doorverkocht in Marokko, vier arrestaties

De Narsa, het Marokkaanse agentschap voor verkeersveiligheid, probeert de markt voor tweedehandsauto’s te reorganiseren. Zo wordt een online platform opgezet voor de overschrijving van auto’s, waarmee kan worden gecontroleerd of er beslagleggingen of bezwaren zijn. "De Narsa werkt ook samen met kredietverstrekkers om fraude te bestrijden, met name met betrekking tot de vervalsing van vrijgaverdocumenten voor auto’s die op krediet zijn gekocht", aldus het tijdschrift. Het agentschap is ook van plan om een systeem te creëren voor gegevensuitwisseling met andere instanties, zoals de beroepsvereniging van financieringsmaatschappijen (APSF), de douane, de politie en de gendarmerie. Dit moet zorgen voor meer transparantie en veiligheid bij transacties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team