Zoeken

Uitstekend nieuws voor Marokkaanse gepensioneerden

19 september 2024 - 13:00 - Marokko

©

Marokkaanse gepensioneerden kunnen opgelucht ademhalen. Minister van Economie en Financiën Nadia Fettah Alaoui heeft aangekondigd dat de inkomstenbelasting op pensioenen verlaagd zal worden, met een maximum van 70%. Dit is een welkome meevaller voor veel ouderen die het financieel moeilijk hebben.

In een reactie op vragen van parlementslid Nadia Bzandafa van de PAM-partij, gaf Nadia Fettah Alaoui aan dat het minimum pensioen nu vastgesteld is op 1000 dirham per maand voor degenen die vallen onder de Nationaal Fonds voor Sociale Zekerheid. Voor ambtenaren en militairen, evenals voor het collectieve pensioenstelsel, is het minimum 1500 dirham.

Lees ook: Frankrijk verbiedt gepensioneerde Marokkanen om langer dan drie maanden in Marokko te blijven

Nadia Bzandafa had de regering gevraagd welke maatregelen er genomen zouden worden om de pensioenen te verhogen, naar aanleiding van de recente loonsverhoging voor ambtenaren.

De minister herinnerde eraan dat de regering in 2022 de pensioenen van de Nationaal Fonds voor Sociale Zekerheid al met 5% had verhoogd, met een minimum van 100 dirham, met terugwerkende kracht tot januari 2020. Ze benadrukte de inzet van de regering om de levensomstandigheden van gepensioneerden uit zowel de private als de openbare sector te verbeteren en sociale rechtvaardigheid te bevorderen.

Nadia Fettah Alaoui wees ook op het belang van de pensioenhervorming, die gericht is op het creëren van een eerlijk en duurzaam systeem. Volgens officiële cijfers leven meer dan 700.000 gepensioneerden in moeilijke omstandigheden vanwege de lage pensioenen die ze ontvangen. Voor de meesten (60%) is dit maximaal 1500 dirham. De overige 40% ontvangt helemaal niets omdat ze niet aan de voorwaarden voldoen, aldus Bouchaïb Maâloum, voorzitter van de vakbond voor gepensioneerden in Marokko.

Lees ook: Onvrede woedt onder gepensioneerden in Marokko

De Marokkaanse Arbeidersunie (UMT) had de regering opgeroepen om de pensioenen te verhogen tot maximaal 3129 dirham, gelijk aan het minimumloon. Dit zou gepensioneerden in staat stellen om een fatsoenlijk leven te leiden en in hun basisbehoeften te voorzien, vooral in deze tijd van stijgende prijzen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team