Zoeken

Vissers Noord-Marokko luiden noodklok: "Geen vis meer!"

2 oktober 2024 - 07:00 - Marokko

©

De Marokkaanse visserijsector verkeert in zwaar weer. Vissers in de regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima maken zich grote zorgen over de toenemende schaarste aan vis, wat leidt tot aanzienlijk hogere prijzen.

Mounir Al-Daraz, voorzitter van de Mediterrane Visserijraad, bevestigt de teruglopende visbestanden in de Middellandse Zee. "Dit probleem speelt al jaren en wordt niet effectief aangepakt", aldus Al-Daraz. De Visserijraad is verantwoordelijk voor de kuststrook van Larache tot Saïdia.

Lees ook: Marokkaanse visserijsector krimpt, Al Hoceima vormt uitzondering

In een verklaring aan Hespress laat Al-Daraz weten dat de vissers wachten op de resultaten van wetenschappelijk onderzoek door het Nationaal Instituut voor Zeevisserijonderzoek. Dit onderzoek moet duidelijk maken hoe de visstand, die in de Middellandse Zee gestaag afneemt, kan worden hersteld.

De vissers zijn bereid hun activiteiten tijdelijk stop te zetten om het herstel van de visstand te bevorderen. "Maar we weten niet wat het juiste moment is om dit te doen en of het de gewenste resultaten zal opleveren", benadrukt Al-Daraz.

Lees ook: Sardientjes onbetaalbaar geworden in Marokko

De visvoorraden in de verschillende havens die onder de Visserijraad vallen, zijn dit jaar met 20 tot 30 procent gedaald. Dit is de belangrijkste oorzaak van de prijsstijgingen van diverse vissoorten, met name sardines. De prijs van sardines bereikte deze zomer een recordhoogte van ruim 40 dirham de kilo.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team