Zoeken

Yassine Ouhdadi wil in voetsporen Hicham El Guerrouj treden (video)

2 september 2024 - 16:20 - Sport

©

Yassine Ouhdadi, een Spaanse atleet van Marokkaanse afkomst, heeft zijn tweede gouden medaille op de 5000 meter gewonnen tijdens de Paralympische Spelen in Parijs. Nu heeft hij zijn zinnen gezet op goud op de 1500 meter.

Ouhdadi, geboren in Ouarzazate, is slechtziend. De 30-jarige atleet is volledig blind aan zijn linkeroog en heeft slechts 14% zicht in zijn rechteroog. Maar deze beperking heeft hem er niet van weerhouden een Paralympisch kampioen te worden. Toen hij op 6-jarige leeftijd met zijn familie naar Tarragona in Spanje verhuisde, droomde Yassine ervan voetballer te worden. Zijn visuele problemen dwongen hem echter op 18-jarige leeftijd over te stappen naar de atletiek.

Lees ook: Olympische Spelen: Hicham El Guerrouj kritisch over Marokko

In 2019 begon Yassine Ouhdadi deel te nemen aan internationale competities. Binnen enkele maanden bewees hij zich als een veelbelovend talent in de Spaanse atletiek met een tweede plaats op het wereldkampioenschap in Dubai. Sindsdien is hij niet meer te stoppen. Hij heeft twee medailles gewonnen op de Europese kampioenschappen van 2021 (zilver op de 5000 meter en brons op de 1500 meter), goud op de Paralympische Spelen in Tokio op de 5000 meter en nog eens twee medailles (goud op de 5000 meter en zilver op de 1500 meter) op de laatste wereldkampioenschappen in Parijs.

Nu heeft Yassine Ouhdadi daar nog een gouden medaille aan toegevoegd, behaald op de 5000 meter tijdens de Paralympische Spelen in Parijs met een tijd van 15:50.64, ver voor de Rus Kostin Aleksandr. Dit is zijn tweede Paralympische gouden medaille, na die van Tokio. "Dit is iets ongelooflijks en nog spannender dan in Tokio, omdat het stadion vol is, je familie er is en de hele groep je aanmoedigt", zei hij na het passeren van de finishlijn. "Al het harde werk dat we hebben gedaan, heeft zijn vruchten afgeworpen."

Lees ook: Heldenonthaal voor Soufiane El Bakkali en de Atlas Leeuwen na Olympisch succes

Na deze prestatie heeft Yassine Ouhdadi al een nieuw doel voor ogen: goud winnen op de 1500 meter op 3 september, net zoals zijn idool Hicham El Guerrouj deed in Athene in 2004.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team