Zoeken

Burgemeester en wethouders betrokken bij grondfraude in Marokko

1 oktober 2024 - 14:40 - Marokko

©

In de provincie Kenitra worden een burgemeester, twee wethouders, advocaten en ambtenaren beschuldigd van fraude en vervalsing in een zaak rondom de zogenaamde ’soulaliyate’-gronden, gemeenschappelijke gronden die toebehoren aan bepaalde stammen.

De beschuldigde burgemeester van de gemeente Kariat Ben Aouda, Moul Bab Bourkia, en zijn twee wethouders, allen lid van de politieke partij RNI, zouden betrokken zijn bij het vervalsen van contracten met betrekking tot deze gronden. De gouverneur van de provincie Kenitra, Fouad M’hamdi, heeft een procedure gestart om hen uit hun functie te zetten.

Lees ook: Tetouan in de greep van grondmaffia

De gouverneur baseert zijn beschuldigingen op een rapport van de algemene inspectie van het territoriaal bestuur, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij heeft de drie beschuldigde politici om opheldering gevraagd over hun vermeende illegale activiteiten. Ze hebben tien dagen de tijd om te reageren, zoals bepaald in de wetgeving rondom gemeenten.

Als de reacties binnen zijn, zal de gouverneur het verzoek tot ontslag van de burgemeester en wethouders doorsturen naar de administratieve rechtbank in Rabat. Naast de drie politici zijn ook zeventien advocaten uit Kenitra betrokken bij de zaak. Zij worden verdacht van oplichting, het vervalsen van documenten en het onrechtmatig toe-eigenen van soulaliyate-gronden.

Lees ook: Miljoenenoplichting met spookgrond in El Jadida

Deze zaak volgt op eerdere beschuldigingen van fraude en vervalsing tegen verschillende secretarissen-generaal en ambtenaren in de gemeenten Souk El Arbaa du Gharb (provincie Kenitra) en Belksiri (provincie Sidi Kacem), eveneens in verband met soulaliyate-gronden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team