Zoeken

Marokkaanse diaspora zorgt voor woningnood in Marokko

20 augustus 2024 - 08:50 - Marokkanen in het buitenland

©

In de nasleep van de vastgoedcrisis kampt de regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima met een groot aantal leegstaande appartementen, op de tweede plaats na Casablanca-Settat. Een aanzienlijk deel van deze woningen is eigendom van Marokkanen die in het buitenland wonen.

Officiële cijfers tonen aan dat er in de regio Tanger-Tetouan-Al Hoceima naar schatting 334.000 appartementen leegstaan. Dit vertegenwoordigt 15,6% van alle leegstaande appartementen in Marokko. De situatie is bijzonder nijpend in Tanger, waar bijna 18% van alle woningen leegstaat.

Lees ook: Te veel leegstaande woningen in Noord-Marokko!

De oorzaak van dit probleem ligt bij de vele Marokkanen die in het buitenland wonen die appartementen kopen, maar deze alleen gebruiken tijdens hun vakanties in Marokko. Dit heeft negatieve gevolgen voor huishoudens met een laag inkomen, die moeite hebben om betaalbare huisvesting te vinden.

Om dit fenomeen tegen te gaan, hebben de autoriteiten in februari, met steun van hulptroepen, een grootschalige campagne gevoerd om leegstaande appartementen te ontruimen die waren bezet door illegale migranten uit Sub-Sahara Afrika.

In maart 2023 lanceerde de regering ook een programma om starters op de woningmarkt te helpen, maar deze inspanningen hebben het probleem nog niet opgelost.

Lees ook: Woningnood in Marokko: "Onleefbare krotten voor torenhoge prijzen"

Er klinken nu steeds meer stemmen die aandringen op een snelle reactie van de overheid om de eigendomssituatie van deze appartementen te onderzoeken, met name de sociale woningen die door de staat worden gesubsidieerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team