Zoeken

Drugsgeld witgewassen via luxe jachten, Marokkaan terecht

14 oktober 2024 - 20:30 - Wereld

©

Een Marokkaanse man die in Gibraltar woont, staat terecht in de Spaanse stad Ceuta. Hij wordt ervan beschuldigd aan het hoofd te staan van een internationaal netwerk dat geld witwast afkomstig van internationale drugshandel. Ook andere leden van het netwerk, eveneens van Marokkaanse nationaliteit, staan terecht.

De rechtszaak tegen de leden van het netwerk loopt sinds 8 oktober 2024 voor de rechtbank van Ceuta. Het netwerk zou betrokken zijn bij het illegaal overmaken van geld, afkomstig van internationale drugshandel, via plezierjachten van bekende Marokkanen, meldt Assabah.

Lees ook: Parijzenaar met 50 kilo hasj uit Marokko betrapt

Uit onderzoek van de Spaanse veiligheidsdiensten blijkt dat de hoofdverdachte erin geslaagd is om een fortuin te vergaren door bedrijven op te zetten in verschillende sectoren en door te investeren in onroerend goed en andere bezittingen, zoals sportauto’s, luxe wagens, sieraden, landbouwgrond en plezierjachten. Dit terwijl hij geen enkele officiële bron van inkomsten heeft. Al deze bezittingen staan geregistreerd op naam van vrienden en familieleden.

Tijdens een huiszoeking in zijn woning in Cádiz troffen de Spaanse veiligheidsdiensten 525.000 euro aan contant geld aan, vermoedelijk afkomstig van illegale activiteiten. Ze verdenken de man ervan dat hij dit "vuile geld" wilde witwassen via investeringen in verschillende projecten. De Spaanse veiligheidsdiensten hebben ook geld in beslag genomen bij tussenpersonen, eveneens Marokkaanse staatsburgers die deel uitmaken van hetzelfde criminele netwerk.

Lees ook: Marokkaanse expat verdacht van witwassen na miljoenentransactie

Ook een tiental vermogende Marokkanen met een dubbele nationaliteit is betrokken bij het onderzoek. De leider en de leden van het netwerk worden vervolgd voor drugshandel, valsheid in geschrifte, witwassen en oplichting.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team