Zoeken

Erosie en overstromingen: dreiging neemt toe aan Marokkaanse kust

12 oktober 2024 - 22:10 - Marokko

©

De Marokkaanse meteorologische dienst (DGM) reageert op beweringen van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) dat grote kuststeden in Marokko, zoals Casablanca, Tanger en Agadir, worden bedreigd door een stijgende zeespiegel, kusterosie en overstromingen, vooral tijdens zware stormen.

De DGM legt in een reactie aan H24info uit dat internationale organisaties vaak waarschuwen voor de risico’s van een stijgende zeespiegel voor kuststeden wereldwijd, vooral in laaggelegen gebieden. Deze waarschuwingen zijn gebaseerd op gegevens die een continue stijging van de zeespiegel laten zien als gevolg van klimaatverandering. Dit fenomeen zorgt voor smeltende ijskappen en hogere temperaturen, waardoor het oceaanwater uitzet, aldus de DGM.

Lees ook: Marrakech in 2050: klimaatdreiging steeds duidelijker

De weerdienst benadrukt dat de zeespiegelstijging in Marokko weliswaar is waargenomen, maar lager is dan het wereldwijde gemiddelde. "Het rapport ’State of Climate in Africa 2023’ geeft op pagina 11 aan dat de zeespiegel rond Afrika over het algemeen stijgt, maar dat dit per regio verschilt, tussen januari 1993 en juni 2024. De gemiddelde stijging wereldwijd is ongeveer 3,4 mm per jaar. Sommige gebieden overschrijden dit gemiddelde, terwijl andere, zoals het zuiden van de Middellandse Zee, lagere percentages laten zien."

Marokko, met zijn Atlantische en mediterrane kustlijn, kent verschillende stijgingssnelheden, aldus de DGM. De Atlantische kust stijgt met minder dan 3,4 mm per jaar, wat dicht bij het wereldwijde gemiddelde ligt. De Middellandse Zeekust stijgt met 2,8 mm per jaar, wat een minder sterke stijging is. De zeespiegel stijgt door het smelten van de ijskappen en de thermische uitzetting van water als gevolg van klimaatverandering, legt de DGM uit. Deze stijging vormt een toekomstige bedreiging voor kuststeden en laaggelegen gebieden, vooral als de opwarming van de aarde versnelt. Dit kan leiden tot overstromingen, erosie en verzilting van grondwater.

Lees ook: Tsunami-risico in Marokko: feit of fictie?

"Om deze uitdagingen aan te gaan, zijn wereldwijde inspanningen nodig om de CO2-uitstoot te verminderen en preventieve maatregelen te nemen, evenals infrastructuur die bestand is tegen klimaatverandering", aldus de DGM. Het rapport van de WMO noemt geen specifieke Marokkaanse steden, maar is een algemeen rapport.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team