Zoeken

Marokkaanse Sahara: Algerije zoekt wraak, maar vreest eigen schade

4 augustus 2024 - 12:00 - Wereld

©

Algerije is niet te spreken over de Franse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara en overweegt "strafmaatregelen" tegen Frankrijk. Zal Algiers Parijs economische sancties opleggen, zoals het eerder deed tegen Spanje?

Het terugroepen van de Algerijnse ambassadeur uit Parijs is slechts een eerste stap in het afzwakken van de diplomatieke banden. Algiers overweegt verdere, ingrijpender maatregelen tegen Frankrijk. Hoewel deze nog niet bekend zijn gemaakt, verwacht Africa Intelligence niet dat Algerije economische sancties zal opleggen. De voornaamste drukmiddelen die het land heeft, zijn immers gerelateerd aan handel, zoals gasexport en investeringsakkoorden met Franse bedrijven in Algerije.

Lees ook: Frankrijk-Algerije: diplomatieke rel na erkenning Marokkaanse Sahara

Meerdere bronnen bevestigen dat Algerije deze optie waarschijnlijk niet zal kiezen vanwege de wederzijdse gevolgen. Als Algiers de gasexport naar Frankrijk zou stopzetten of investeringsprojecten zou opschorten, zou het land daar zelf ook onder lijden. De recente ervaring met Spanje, waar Algerije de handelsbetrekkingen verbrak en investeringen beperkte, heeft geleid tot tekorten aan geïmporteerde goederen en het stilvallen van projecten met Spaanse bedrijven.

Lees ook: Frankrijk en Europa niet eens over Marokkaanse Sahara

Mocht Algerije toch economische sancties tegen Frankrijk overwegen, dan zou het de Europese Unie tegen zich in het harnas jagen. Brussel zou dan gedwongen zijn een van haar lidstaten te beschermen. Bovendien is er al een conflict tussen de Europese Unie en Algerije, waarbij de Europese Commissie heeft gevraagd om de handelsbeperkingen met EU-landen op te heffen en de restricties op Europese investeringen in Algerije te beëindigen. Brussel zou Algerije daarom kunnen ontmoedigen om economische sancties tegen Parijs te nemen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team