Zoeken

Sahara: Algerije onthult strategie om Frankrijk te straffen

12 augustus 2024 - 13:00 - Wereld

©

De spanningen tussen Algerije en Frankrijk lopen hoog op. Algerije overweegt serieuze vergeldingsmaatregelen tegen Frankrijk, nadat het land zijn steun uitsprak voor het Marokkaanse plan voor autonomie in de Sahara.

De Algerijnse regering zou van plan zijn om Frankrijk op verschillende fronten onder druk te zetten: economisch, historisch en cultureel, meldt de Algerijnse krant Echorouk. Zo zou het Algerijnse parlement binnenkort een wet kunnen aannemen die de daden van Frankrijk als koloniale macht in Algerije scherp veroordeelt. Daarnaast overweegt Algerije om Frankrijk te dwingen tot het schoonmaken van gebieden waar Frankrijk in het verleden nucleaire testen heeft uitgevoerd, en om schadevergoeding te eisen voor de Algerijnse bevolking die door deze testen is getroffen. Algerije sluit ook niet uit om deze kwestie voor te leggen aan internationale instanties om de reputatie van Frankrijk op het wereldtoneel te schaden.

Lees ook: Frankrijk neemt kaart van Marokko met Sahara aan

Ook op het gebied van energie, met name gas en olie, zou Algerije druk kunnen uitoefenen op Frankrijk. De afgelopen jaren heeft Frankrijk immers aangegeven zijn import van Algerijns gas te willen verhogen. Daarnaast zou Algerije kunnen dreigen met het verminderen van de import van Franse landbouw- en industrieproducten, of met het verhogen van de migratiedruk op Frankrijk.

Lees ook: Koning Mohammed VI bedankt Frankrijk voor steun Sahara (volledige brief)

Deze dreigementen, die volgens het blad voortkomen uit de vijandigheid van Algerije tegenover Marokko, zouden kunnen leiden tot ernstige spanningen en instabiliteit in de regio. De aanleiding voor de Algerijnse woede is een boodschap van de Franse president Emmanuel Macron aan Koning Mohammed VI ter gelegenheid van het Troonfeest. In deze boodschap sprak Macron zijn steun uit voor het Marokkaanse autonomieplan als de enige oplossing voor het conflict in de Sahara. Eerder hadden de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje en Israël al hun steun voor dit plan uitgesproken, en ook het Verenigd Koninkrijk zou op het punt staan dit te doen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team