Zoeken

Marokkaanse Sahara: Algerije "straft" Frankrijk

8 augustus 2024 - 20:30 - Marokko

©

Algerije heeft besloten om de terugkeer van Algerijnse onderdanen die uitgezet worden door Frankrijk te blokkeren. Deze actie is een reactie op de recente steun van Frankrijk aan het Marokkaanse plan voor autonomie in de Sahara.

De Algerijnse regering is woedend over de Franse steun aan Marokko en heeft al eerder haar ambassadeur uit Parijs teruggeroepen. Nu lijkt het erop dat Algerije de migratiekwestie als drukmiddel inzet om Frankrijk te straffen voor haar nieuwe standpunt over de Sahara.

Lees ook: Marokkaanse Sahara: Algerije zoekt wraak, maar vreest eigen schade

Volgens het Franse satirische weekblad Le Canard Enchaîné weigert Algerije stelselmatig toestemming voor de landing van vliegtuigen met uitgewezen Algerijnen aan boord. Deze Algerijnen, die onder een uitzettingsbevel van de Franse autoriteiten vallen, worden hierdoor gedwongen terug te keren naar Frankrijk totdat hun thuisland hen weer toelaat.

Tientallen Algerijnse migranten die door Frankrijk zijn uitgezet, keren terug naar Frankrijk nadat de Algerijnse autoriteiten hen de toegang tot het land hebben ontzegd. Sommigen van hen worden uiteindelijk vrijgelaten, aldus het Franse medium, dat benadrukt dat Algerije in het verleden ook illegale immigratie heeft gebruikt als pressiemiddel tegen Frankrijk in tijden van crisis.

Lees ook: Frankrijk neemt kaart van Marokko met Sahara aan

In een bericht aan Koning Mohammed VI ter gelegenheid van het Troonfeest verklaarde de Franse president Emmanuel Macron dat het Marokkaanse plan voor autonomie in de Sahara voor Frankrijk "nu de enige basis vormt om tot een rechtvaardige, duurzame en onderhandelde politieke oplossing te komen, in overeenstemming met de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team