Zoeken

Marokkaanse diaspora vertrouwt overheid Marokko niet meer

18 juli 2024 - 18:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Een onderzoek van de Hassan II Stichting voor Marokkanen in het Buitenland heeft grote verschillen aan het licht gebracht in de manier waarop overheidsinstanties omgaan met de zaken van Marokkaanse burgers die in het buitenland wonen.

Tijdens een persconferentie in Rabat presenteerde de stichting de resultaten van haar onderzoek. Daaruit bleek dat sommige instanties wel reageren op verzoeken van de Marokkaanse diaspora, maar hun problemen niet oplossen. Andere instanties reageren helemaal niet of pas na lange tijd. Dit heeft geleid tot een vertrouwensbreuk tussen de Marokkaanse diaspora en de overheid, aldus de stichting.

Lees ook: Repatriëring overledenen, "ware lijdensweg" voor Marokkaanse diaspora

Abderrahman Zahi, secretaris-generaal van de stichting, benadrukte dat Koning Mohammed VI eerder al had opgeroepen tot een efficiënte en snelle afhandeling van zaken die de Marokkaanse diaspora aangaan. Zahi riep de overheidsinstanties op om proactief te reageren op klachten en Marokkanen uit het buitenland te ondersteunen bij het oplossen van administratieve problemen.

Lees ook: Deviezenautoriteit legt Marokkaanse diaspora in de watjes

De Hassan II Stichting, die de afgelopen tien jaar meer dan 21.000 klachten vanuit de Marokkaanse diaspora heeft ontvangen, voornamelijk uit Frankrijk, Spanje, België en Nederland, heeft zich ingezet om deze gemeenschap te ondersteunen. De meeste klachten gingen over juridische conflicten, familierecht, civiele, strafrechtelijke en sociale zaken, procedurekwesties, douane- en belastingzaken, en beroepen tegen administratieve en gerechtelijke instanties. Zahi benadrukte dat de stichting de volledige steun van de betrokken overheidsinstanties nodig heeft om haar werk voort te zetten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team