Zoeken

Olijfolie onbetaalbaar in Marokko

23 augustus 2024 - 15:30 - Economie

©

De aanhoudende droogte en het gebrek aan regenval in Marokko baren zorgen op de olijfoliemarkt. Deskundigen voorspellen dat de prijs van olijfolie volgend seizoen zou kunnen oplopen tot 150 dirham per liter. Dit heeft gevolgen voor Marokkaanse huishoudens met een laag inkomen, voor wie dit populaire product onbetaalbaar dreigt te worden.

Hamid Sabri, voorzitter van de Marokkaanse Vereniging van Olijfproducenten, wijt de prijsstijging aan grote exploitanten die de oogst van kleine boeren opkopen voordat de olijven rijp zijn. Dit doen ze om de markt te beheersen en winst te maken. Sabri ziet weinig kans op prijsdalingen, zelfs niet als er meer regen valt. Verbeterde weersomstandigheden zouden weliswaar de opbrengst kunnen verhogen, maar hebben op korte termijn geen effect op de prijs.

Lees ook: Spaanse politie neemt olijfolie in beslag bij grens Marokko, reiziger doet aangifte

De voorzitter van de vereniging roept de autoriteiten op om de controles te versterken en steun te bieden aan boeren en andere spelers in de sector. Dit moet zowel de producenten als de Marokkaanse consumenten helpen.

Lees ook: Klimaatverandering ramp voor Marokkaanse olijfolieproductie

Minister Mohamed Saddiki van Landbouw heeft onlangs overlegd met de Marokkaanse Federatie van Agro-industriële Conservenfabrieken over maatregelen om de voedselverwerkende industrie en de olijfolieketen te beschermen. Ook werd de ondersteuning van ondernemers in deze tijd van droogte en stijgende kosten besproken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team