Zoeken

Marokko in volle metamorfose

23 augustus 2024 - 11:20 - Marokko

©

Marokko is volop bezig met de voorbereidingen voor het WK voetbal in 2030, dat het samen met Spanje en Portugal zal organiseren. In de zes speelsteden worden de bouwwerkzaamheden versneld om de infrastructuur op tijd klaar te hebben voor dit wereldwijde sportevenement.

De Marokkaanse autoriteiten zijn begonnen met een reeks projecten om de infrastructuur in Casablanca, Agadir, Marrakech, Fez, Tanger en Rabat te verbeteren. De minister van Binnenlandse Zaken heeft de gouverneurs opgedragen om toezicht te houden op de voortgang van deze projecten.

Lees ook: Marokko maakt 10 miljard dirham vrij voor WK-steden

De regering is van plan om de werkzaamheden te versnellen door vanaf 2025 een aanzienlijk budget vrij te maken voor een "ondersteuningsprogramma" voor deze steden. Dit programma is bedoeld om "de zes steden voor te bereiden door hun aantrekkelijkheid te vergroten en hun infrastructuur en vitale voorzieningen in de komende zes jaar te ontwikkelen", aldus premier Aziz Akhannouch tijdens de presentatie van de begroting voor 2025.

Younes Eteib, expert in territoriaal bestuur en lokale ontwikkelingsvraagstukken, benadrukt het belang van het voorbereiden van het hele land, en niet alleen de speelsteden, op het WK. Hij pleit voor serieuze uitvoering van de lopende projecten, gezien de tijdsdruk en de noodzaak om te voldoen aan kwaliteitsnormen. Eteib ziet het WK ook als een kans om alle ontwikkelingsprojecten te versnellen, managementmethoden te moderniseren en belemmeringen voor private investeringen weg te nemen.

Lees ook: Koning Mohammed VI droomt groots voor Marokkaans voetbal

Ook Tarik Moudden, expert in territoriale ontwikkeling, ziet het WK als een uitgelezen kans om de aantrekkelijkheid van Marokko te vergroten. Hij wijst erop dat naast de bouw van stadions en infrastructuur, ook de stedenbouwkundige en demografische ontwikkeling van deze grote steden een uitdaging is. Moudden benadrukt verder dat de schaarste van water en de behoeften van de bevolking centraal moeten staan bij de projectplanning.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team