Zoeken

Marhaba-gekte: Marokko overspoeld door vakantiegangers

16 augustus 2024 - 13:00 - Marokkanen in het buitenland

©

De zomer van 2024 is een bijzondere voor Marokko. Sinds de start van Operatie Marhaba op 13 juni zijn meer Marokkanen die in het buitenland wonen dan ooit tevoren teruggekeerd naar hun vaderland voor de zomervakantie. Dit blijkt uit officiële cijfers van de Spaanse Guardia Civil.

Tot nu toe hebben 1.517.000 mensen de oversteek over de Middellandse Zee gemaakt via de zeven havens die speciaal voor deze operatie zijn ingericht. Dit is een stijging van 6,6% ten opzichte van 2023, een jaar dat al records brak. De meeste wereld-Marokkanen kiezen voor de haven van Algeciras, waar al 597.770 passagiers zijn aangekomen. Ook het aantal voertuigen is daar met 8,8% gestegen.

Lees ook: Boze wereld-Marokkanen: "We zijn niet welkom in onze eigen stad"

Hoewel de heenreis drukker is dan ooit, is het aantal terugkerende Marokkanen uit het buitenland op dit moment iets lager dan vorig jaar. Er zijn 4,3% minder reizigers en 1,3% minder voertuigen geregistreerd. Toch verwachten de Spaanse autoriteiten dat de totale aantallen dit jaar de records van 2023 zullen overtreffen. Vorig jaar reisden in totaal zo’n 3,2 miljoen passagiers (+10,6%) en 775.366 voertuigen (+11,5%) via de Spaanse havens.

Lees ook: Marokkaanse vakantiegangers zorgen voor drukte in Spanje

De massale terugkeer van de Marokkaanse diaspora voor de zomervakantie is ook goed nieuws voor de steden in Zuid-Spanje. De autoriteiten daar werken nauw samen met hun Marokkaanse collega’s om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Elk jaar zetten beide landen een uitgebreid systeem op touw en mobiliseren ze de nodige mankracht om Operatie Marhaba tot een succes te maken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team