Zoeken

Marokkaanse claimen: Spanje toont spierballen

10 oktober 2024 - 22:10 - Wereld

©

Spanje heeft de afgelopen weken zijn soevereiniteit over Melilla benadrukt. De Spaanse marine heeft een oorlogsschip naar de wateren van de autonome stad gestuurd en ongeveer 300 burgers hebben de eed van trouw aan de Spaanse vlag afgelegd. Deze twee krachtige acties zijn een duidelijke boodschap aan Marokko, dat dit gebied claimt.

Op zondag 6 oktober stuurde Spanje het vliegdekschip Juan Carlos I, het grootste oorlogsschip dat in Spanje is gebouwd, naar Melilla. Sinds februari heeft de Spaanse marine het patrouilleschip Isla Pinto (P-84) in Melilla gestationeerd voor een permanente missie van afschrikking en bewaking, evenals bij de eilanden en rotsen onder Spaanse soevereiniteit die door Marokko worden geclaimd, meldt El Debate.

Lees ook: Spanje geeft Marokko duidelijke waarschuwing

De president van Melilla, Juan José Imbroda, en de leden van zijn regering waren de eersten die afgelopen zondag aan boord van de Juan Carlos I de eed van trouw aan de Spaanse vlag aflegden, in aanwezigheid van de regeringsafgevaardigde, Sabrina Moh, en politieke figuren uit de stad. In totaal legden ongeveer 270 burgers de eed af, waarmee ze hun "loyaliteit aan de koning" en hun belofte om "hun leven te geven voor de verdediging van Spanje" uitdrukten.

Lees ook: Spanje stuurt grootste oorlogsschip naar Marokko

Melilla staat sinds 1497 onder Spaanse soevereiniteit, toen het werd veroverd door de hertog van Medina Sidonia tijdens het bewind van de Katholieke Koningen. Marokko, dat in 1956 onafhankelijk werd, claimt de steden Ceuta en Melilla en beschouwt ze als integraal onderdeel van zijn grondgebied.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team