Zoeken

Marokkaanse consument betaalt prijs voor hoge brandstofwinsten

3 oktober 2024 - 08:00 - Economie

©

Terwijl de Marokkaanse consument zucht onder de hoge kosten van levensonderhoud, profiteren brandstofdistributeurs van de situatie. El Houssine El Yamani, voorzitter van het Nationaal Front voor de Redding van de Samir-raffinaderij en secretaris-generaal van de Nationale Vakbond voor Olie en Gas, roept de overheid op in te grijpen.

In Mohammedia en omgeving liggen de prijzen voor diesel en benzine respectievelijk op 11,80 dirham (+2 dirham) en 13,70 dirham (+2,78 dirham). Ondertussen maken de spelers in de sector aanzienlijke winsten ten koste van de consument. "De winsten blijven hoog, ondanks de verfraaide rapporten van de Mededingingsraad en de pogingen van sommige websites en experts om de Marokkanen te laten wennen aan de exorbitante winsten op brandstoffen", zegt El Yamani. Hij hekelt de "predatie van de koopkracht van de Marokkanen" en stelt dat de winsten in de sector 8 miljard dirham per jaar bedragen.

Lees ook: ’Nauwelijks merkbare’ daling brandstofprijzen in Marokko ondanks lagere olieprijs

El Houssine El Yamani wijst erop dat de huidige dieselprijs slechts voor 38% bestaat uit de kosten van ruwe olie. De overige 60% wordt verdeeld over winstmarges (22%) en de kosten van raffinage, belastingen en transport (38%). Volgens hem kan de overheid de brandstofprijzen verlagen door de winstmarges van distributeurs te beperken, de olieraffinage in Marokko nieuw leven in te blazen door de Samir-raffinaderij te heropenen en de belastingdruk op brandstoffen te verlagen. Zijn vakbond heeft berekend dat als de overheid de brandstofprijzen weer zou reguleren zoals vóór eind 2015, de dieselprijs in de eerste helft van oktober 2024 niet hoger zou zijn dan 9,83 dirham per liter en de benzineprijs niet meer dan 10,92 dirham.

Lees ook: Marokko: parlementslid eist diesel aan 10 dirham

Uit het tweede kwartaalrapport van de Mededingingsraad blijkt dat Marokko in het eerste kwartaal van dit jaar 1,47 miljoen ton diesel en benzine heeft geïmporteerd. Dat is een stijging van 9,1% in volume en 0,9% in waarde ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Diesel vertegenwoordigde ongeveer 91% van het volume en de waarde van de import. De negen grootste distributeurs waren goed voor 87% van de totale import. Hun importvolume steeg met ongeveer 5% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, van 1,21 miljoen ton in 2023 tot ongeveer 1,27 miljoen ton in 2024. De waarde van de import bedroeg 11,21 miljard dirham, tegenover 11,53 miljard dirham in dezelfde periode vorig jaar, een daling van 3%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team