Zoeken

Marokkanen in Algerije bedreigd?

7 oktober 2024 - 19:40 - Marokko

©

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft onlangs verklaard dat Algerije nooit de intentie heeft gehad om Marokkanen die in Algerije wonen uit te zetten. Hij voegde er echter aan toe dat hij niet zou tolereren dat ze "in labyrinten terechtkomen". Algerijnse waarnemers zien dit als een nauwelijks verholen dreigement.

Volgens critici zal Algerije waarschijnlijk valse beschuldigingen van spionage uiten tegen Marokkanen om hun uitzetting te rechtvaardigen. "De rechtvaardigingen die Tebboune geeft voor het opleggen van visa aan Marokkanen, blijven de suggestie wekken van een extern complot dat de Algerijnse nationale veiligheid bedreigt", zegt de Algerijnse oppositiejournalist Oualid Kebir in een interview met Hespress. "Deze verklaringen impliceren dat elke Marokkaan die Algerije binnenkomt of daar woont verdacht is en van spionage kan worden beschuldigd, simpelweg omdat hij zich in openbare ruimtes bevindt of daar foto’s maakt."

Lees ook: Algerije stelt visumplicht in voor Marokkanen

Volgens Kebir spreekt Algerije over "denkbeeldige complotten vanuit Marokko en Israël". Hij merkt op dat "de steun van Parijs voor het autonomieplan voor de Sahara een zware klap heeft toegebracht aan het Algerijnse regime en zijn standpunt ten gunste van de afscheiding van de zuidelijke provincies van Marokko".

Ook Chawki Ben Zahra, een Algerijnse oppositiepoliticus, stelt dat "de Algerijnse beslissing om een visum op te leggen aan Marokkanen vooral een politieke beslissing is, zonder enig veiligheidsdoel, zoals Tebboune beweert". Hij wijst erop dat Tebboune spreekt over "simpele vermoedens" en dat zijn "woorden een directe waarschuwing bevatten aan Marokkanen die in Algerije wonen, die hij waarschuwt voor het betreden van ’labyrinten’, wat een voorbode is van beperkingen jegens hen".

Lees ook: Visumplicht voor Marokkanen, een ’absurde’ beslissing van Algerije

"Het regime wilde dat Marokko zou reageren en soortgelijke maatregelen zou nemen, om zo de targeting van Marokkanen en hun gevangenneming op basis van valse beschuldigingen te legitimeren", zegt Ben Zahra. Hij vindt dat Tebboune, door de Marokkaanse autoriteiten "Makhzen" te noemen, de "obsessie" van de Algerijnse autoriteiten voor Marokko laat zien.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team