Zoeken

Visumconflict tussen Marokko en Algerije escaleert

28 september 2024 - 18:00 - Marokko

©

Algerije heeft deze week aangekondigd dat alle Marokkaanse staatsburgers voortaan een visum nodig hebben om het land binnen te komen. De Algerijnse regering beschuldigt Marokko ervan het visumvrije regime te misbruiken voor spionage en andere activiteiten die de stabiliteit van Algerije zouden bedreigen. Marokko heeft tot nu toe nog niet gereageerd op deze maatregel.

Sommige waarnemers denken dat het onwaarschijnlijk is dat Marokko eenzelfde stap zal zetten en visa zal eisen van Algerijnen. Het koninkrijk bereidt zich namelijk voor op grote internationale evenementen zoals de Afrika Cup in 2025 en het WK voetbal in 2030. Volgens Amin Soussi Aloui, een expert op het gebied van propaganda, is de Algerijnse beslissing een "sluwe zet" om Marokko te provoceren tot een soortgelijke reactie, zodat Algerijnse burgers niet naar Marokko kunnen reizen en de vooruitgang daar kunnen zien.

Lees ook: Algerije stelt visumplicht in voor Marokkanen

Andere waarnemers waarschuwen echter dat het toestaan van visumvrij reizen voor Algerijnen de deur zou kunnen openen voor infiltranten die het koninkrijk willen schaden, juist nu het zich voorbereidt op belangrijke internationale evenementen. Ze wijzen op de betrokkenheid van sommige Algerijnen bij pogingen om Marokko in diskrediet te brengen tijdens de recente bestorming van Ceuta, en op Algerijnen die zich voordeden als Marokkaanse burgers om beledigende uitspraken te doen over Marokko en zijn symbolen.

Lees ook: Algerije legt visumplicht op, moet Marokko terugslaan?

In 1994 voerde Marokko al eens visa in voor Algerijnen na een aanslag op een hotel in Marrakech. Destijds beschuldigde Rabat de Algerijnse inlichtingendiensten van betrokkenheid bij de aanslag. Als reactie sloot Algerije zijn grenzen met Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team