Zoeken

Visumplicht voor Marokkanen, een ’absurde’ beslissing van Algerije

30 september 2024 - 12:10 - Wereld

©

Algerije heeft vorige week de visumplicht voor Marokkaanse staatsburgers opnieuw ingevoerd. De Algerijnse regering beweert dat Marokko "zionistische inlichtingenagenten" inzet om "vrije toegang tot het nationale grondgebied" te krijgen en "verschillende acties te ondernemen die de stabiliteit en nationale veiligheid van Algerije bedreigen". Een expert in internationale betrekkingen noemt deze rechtvaardigingen absurd en vergezocht.

Khalid Chiat, professor internationale betrekkingen aan de Mohammed I Universiteit in Oujda, stelt dat de Marokkaanse regering waarschijnlijk niet zal reageren met een soortgelijke maatregel. Hij vindt de Algerijnse beweringen over een veiligheidsdreiging vanuit Marokko meer een vorm van politieke manipulatie dan gebaseerd op feiten. Volgens Chiat gebruikt de Algerijnse regering deze retoriek vaak wanneer er interne spanningen zijn, om zo een externe vijand te creëren en de nationale eenheid te versterken.

Lees ook: Algerije stelt visumplicht in voor Marokkanen

De Algerijnse rechtvaardigingen zijn volgens Chiat bedoeld om een stereotype beeld van de Marokkaan te versterken, die in de Algerijnse beeldvorming als een ’marroki’ wordt gezien. De Algerijnse autoriteiten proberen het idee te verspreiden dat elke Marokkaan een bedreiging kan vormen.

Lees ook: Visumconflict tussen Marokko en Algerije escaleert

De expert wijst ook op het disproportionele karakter van deze maatregel, die duizenden onschuldige burgers treft en de relaties tussen beide landen schaadt. Het gaat niet alleen om diplomatie, maar ook om de schending van fundamentele mensenrechten, aldus Chiat. Hij pleit voor een constructieve dialoog tussen beide landen in plaats van acties die de spanningen alleen maar verergeren en de regionale samenwerking belemmeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team