Zoeken

Marokko vereenvoudigt douaneprocedures en belastingsysteem

21 oktober 2024 - 15:30 - Economie

©

De Marokkaanse regering heeft zaterdag de ontwerpbegrotingswet voor 2025 ingediend bij het parlement. De voorgestelde fiscale maatregelen zijn gericht op het vereenvoudigen van douaneprocedures en het intensiveren van de strijd tegen fraude.

De fiscale maatregelen in de begrotingswet zijn onderverdeeld in vijf hoofdpunten: maatregelen voor de inkomstenbelasting, maatregelen voor de btw, maatregelen voor registratierechten, algemene maatregelen en codificatie van parafiscale heffingen.

Lees ook: Nieuwe regels voor inkomstenbelasting in Marokko

Wat de inkomstenbelasting betreft, wil de regering de progressieve schaal aanpassen. Zo wordt voorgesteld om de eerste schijf van het belastbaar inkomen te verhogen van 30.000 naar 40.000 dirham, waardoor alle salarissen onder de 6000 dirham per maand belastingvrij worden. Ook worden de andere schijven herzien om ze te verbreden en de belastingtarieven te verlagen met 1% tot 3%. Daarnaast wordt voorgesteld om de drempel voor bronbelasting op onroerend goed inkomsten te verhogen van 30.000 naar 40.000 dirham.

Verder wil de regering het jaarlijkse bedrag van de belastingvermindering voor gezinslasten verhogen van 360 naar 500 dirham per persoon ten laste. Het jaarlijkse plafond voor deze vermindering wordt verhoogd van 2160 naar 3000 dirham, met behoud van het voordeel voor zes personen ten laste.

De btw-maatregelen omvatten de tijdelijke vrijstelling van btw op de import van bepaalde levende dieren en landbouwproducten en de verhoging van het minimumaandeel van de btw-opbrengst dat wordt toegewezen aan de budgetten van lokale overheden. De maatregelen voor registratierechten betreffen de verduidelijking van de fiscale behandeling van huurcontracten met een looptijd van meer dan 10 jaar, de invoering van een sanctie voor professionals die verantwoordelijk zijn voor de elektronische registratieformaliteit, de verplichting voor notarissen om akten met een elektronische handtekening te verzenden en het verbod voor bewaarders van onroerend goed om akten te ontvangen die niet vergezeld gaan van een registratiebewijs van de belastingdienst.

Lees ook: Marokko overweegt belasting op dure eigendommen

De algemene maatregelen omvatten de invoering van een fiscaal stimuleringsregime voor FIFA-vertegenwoordigingen in Marokko, de opname van vennootschappen onder firma met meer dan vijf vennoten of ten minste één rechtspersoon in de vennootschapsbelasting en de regulering van de procedure voor minnelijke schikkingen tussen de belastingdienst en de belastingplichtige. Ten slotte wordt voorgesteld om de speciale belasting op cement op te nemen in het algemeen belastingwetboek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team