Zoeken

Marokko maakt regen, Spanje bezorgd

4 oktober 2024 - 23:00 - Marokko

©

Marokko zou ’cloud seeding’ technologie gebruiken om regen te veroorzaken en zo de gevolgen van de droogte te bestrijden. Dit zorgt voor ongerustheid in Spanje, waar meteorologen vrezen dat deze methode gevolgen heeft voor de regenval in de regio.

Het koninkrijk kampt al bijna zes jaar met aanhoudende droogte, waardoor de waterreserves slechts voor 29% gevuld zijn. De Marokkaanse overheid heeft al meer dan 9 miljoen euro geïnvesteerd in het "Al Ghait" programma, dat tot 2025 loopt. Het doel is om de regenval met ongeveer 20% te verhogen.

Lees ook: Verwoestende regens in Marokko "niet veroorzaakt door cloud seeding"

Abdelfettah Sahibi, directeur van de Marokkaanse meteorologische dienst, zegt dat deze methode significante resultaten oplevert en daarom wordt uitgebreid naar andere regio’s. Om de techniek toe te passen, analyseren experts 24 uur per dag weergegevens en -voorspellingen om het ideale moment te bepalen om wolken te ’bezaaien’. Er wordt continu onderzoek gedaan om de effectiviteit van de techniek te evalueren en te verbeteren.

Lees ook: Stortregens in Marokko zaaien onrust bij Spaanse boeren

Spaanse experts van de website Eltiempo waarschuwen echter voor mogelijke negatieve gevolgen voor de regenval in Spanje. Ze wijzen op onvoorspelbare effecten in Ceuta en Melilla en in het zuiden van Spanje. Volgens hen kan het opwekken van zware regenval in normaal droge gebieden leiden tot overstromingen, bodemdegradatie en versnelde erosie. Bovendien kan cloud seeding de luchtvochtigheid veranderen, wat kan leiden tot onverwachte droogteperiodes in andere gebieden of juist tot hevige regenval. De experts benadrukken dat deze klimaatveranderingen ook de frequentie van extreme weersomstandigheden, zoals stormen, bliksem, hagelbuien en zelfs tornado’s, kunnen verhogen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team