Zoeken

Marokko gaat minderjarige migranten terugnemen

11 oktober 2024 - 07:00 - Marokko

©

Fernando Clavijo, president van de Canarische Eilanden, was dinsdag in Rabat voor een gesprek met de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, over een belangrijk onderwerp: illegale immigratie. Clavijo prees de goede samenwerking tussen beide landen op migratiegebied.

Volgens officiële cijfers is 28% van de migranten die op de Canarische Eilanden aankomen afkomstig uit Marokko, aldus Clavijo. Hij sprak zijn waardering uit voor de "enorme inspanning" en de openhartige samenwerking van de Marokkaanse regering om illegale immigratie te beperken. Bourita verzekerde dat Marokko bereid is mee te werken aan de terugkeer van alleenstaande minderjarige migranten, maar benadrukte dat "tekortkomingen in de wet- en regelgeving" in Spanje en Europa dit bemoeilijken.

Lees ook: Sterke toename uitzetting Marokkaanse asielzoekers uit Nederland

"We hebben gesproken over de mogelijkheid om samen te werken en een gezamenlijk platform te creëren zodat alleenstaande Marokkaanse minderjarigen op de Canarische Eilanden naar huis kunnen terugkeren. De minister heeft wegen geschetst die ons perspectief bieden", aldus Clavijo, die beloofde de "hoopvolle" uitkomsten van het gesprek met de Spaanse regering te delen om zo "een duidelijke boodschap" te sturen naar mensensmokkelaars.

Sinds juli hebben de Canarische Eilanden ongeveer 40 nieuwe opvangcentra voor minderjarigen geopend, waarmee het totaal aantal op 80 komt. De Canarische autoriteiten hebben de centrale regering om financiële steun gevraagd om de zorg voor deze minderjarigen te kunnen voortzetten. De kosten hiervoor bedragen 157,1 miljoen euro, meldde de woordvoerder van de regionale regering, Alfonso Cabello, maandag.

Lees ook: Frankrijk koploper uitzetting Marokkanen

In september kwamen 5284 migranten aan op de Canarische Eilanden, waaronder 719 alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Dit na een recordzomer waarin tussen juli en augustus 6267 migranten de archipel bereikten, volgens de laatste gegevens van de regionale regering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team