Zoeken

Spanje boos op Marokko om gebrek aan samenwerking

4 september 2024 - 12:10 - Marokko

©

Marokko werkt de laatste weken niet mee met Spanje bij reddingsoperaties voor de Canarische Eilanden en in de buurt van de Saharaanse wateren.

Spaanse reddingsdiensten melden aan Ok Diario dat Marokko deze week niet reageerde op noodoproepen van een Italiaanse zeiler met ernstige gezondheidsproblemen in de buurt van de haven van Dakhla. Spanje moest een militaire helikopter sturen om de man te redden.

Lees ook: Ceuta-crisis: Spaanse regering verdedigt Marokko

Volgens dezelfde bron was er wel een reddingsschip beschikbaar in de Marokkaanse haven, maar dat werd niet ingezet. Normaal gesproken verleent het dichtstbijzijnde Spaanse of Marokkaanse schip hulp, maar de laatste weken houdt Marokko zich doof en beweert geen technische middelen ter plaatse te hebben.

Pedro Sanchez bezoekt deze week Mauritanië, Gambia en Senegal, landen van waaruit veel mensen illegaal naar de Canarische Eilanden migreren. Hij slaat Marokko over, terwijl Frontex het koninkrijk als een van de drie belangrijkste herkomstlanden van migranten naar Spanje beschouwt.

Lees ook: Spanje geeft Marokko duidelijke waarschuwing

Dit jaar zijn er al meer dan 22.000 migranten illegaal Spanje binnengekomen via de Canarische Eilanden, een stijging van 154% ten opzichte van vorig jaar. De Middellandse Zee blijft echter de belangrijkste route met 32.239 aankomsten, ondanks een daling van 64% ten opzichte van 2023.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team