Zoeken

Marokkaanse automobilisten betalen straks nog meer door oorlog

10 oktober 2024 - 15:30 - Economie

©

Al-Hussein Al-Yamani, secretaris-generaal van de Nationale Vakbond voor Olie en Gas, waarschuwt voor inflatie die brandstofconsumenten te wachten staat. De stijgende olieprijzen, veroorzaakt door Iraanse aanvallen op Israël, zijn hier de voornaamste reden voor.

Dreigt een sterke prijsstijging voor brandstof in Marokko? De olieprijs is in een week tijd met meer dan 10 dollar gestegen door de Iraanse aanvallen, gemiddeld een dollar per dag, meldt Al-Yamani. Als deze stijging doorzet, aangewakkerd door de escalerende oorlog in het Midden-Oosten en de manipulatie daarvan door Israël en de Verenigde Staten, kunnen landen die geen olie produceren te maken krijgen met bevoorradingscrises. Al-Yamani vreest dat de prijzen zelfs hoger kunnen worden dan aan het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in 2022.

Lees ook: Marokkaanse consument betaalt prijs voor hoge brandstofwinsten

Volgens de vakbondsman zal een verdere escalatie van de oorlog onvermijdelijk leiden tot een explosieve stijging van de brandstofprijzen. De dieselprijs in Marokko zou dan de 15 dirham per liter kunnen overschrijden, ondanks pogingen van de Verenigde Staten en bondgenoten om de olieproductie te verhogen. Zij proberen zo het aanbod te vergroten en de prijsstijging te beperken, om Rusland de financiering van de oorlog tegen Oekraïne te ontnemen en de benzineprijs voor Amerikaanse consumenten betaalbaar te houden in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen in november.

De huidige internationale situatie, met geweld, oorlogen en het verloochenen van vrede en veiligheid, vraagt om een positieve en serieuze aanpak van Marokkaanse leiders, benadrukt Al-Yamani. Hij pleit voor het vergroten van de nationale olievoorraden en het hervatten van olieraffinage in Marokko.

Lees ook: Marokko: diesel heeft een mooie toekomst voor zich

Volgens de expert heeft het geen zin om "de wet op de wettelijke reserves te blijven overtreden en genoegen te nemen met het bouwen van lege tanks en het plaatsen van tankstations, waarvan meer dan 80% op het platteland, zoals de minister van Energietransitie beweert". Dit beschermt Marokko niet tegen de gevolgen van oorlogen in olie- en gasproducerende landen en conflicten in belangrijke zeestraten waarlangs het grootste deel van de wereldwijde energiehandel plaatsvindt. Hij roept de Marokkaanse regering op tot een andere aanpak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team