4 februari 2022 - 11:00 - Marokkanen in het buitenland
Presentatrice Nadia Moussaïd reconstrueerde voor de driedelige serie ’Mijn vader de gelukszoeker’, het verhaal van haar vader die op 17-jarige leeftijd illegaal vanuit Marokko naar Nederland kwam. In een reis in tegengestelde richting, komt Moussaïd te weten hoe toeval, tegenslag maar ook geluk en doorzettingsvermogen, het lot van haar vader en daarmee ook haar roots bepaalden.
Ali Moussaïd was in 1977 nog maar 17 jaar oud. Hij verliet zijn geboorteland Marokko als verstekeling op een schip naar Europa, om daar zijn geluk te gaan zoeken. "Ik wilde weten wat mijn vader dreef om zijn geboorteland Marokko te verlaten, zijn cultuur en familie. Was het het waard? Het eeuwige gemis van familie? Dankzij die keuze om te vertrekken als illegaal, leef ik nu een welvarend leven, vol kansen en vrijheid in Nederland. Maar welke prijs heeft hij daarvoor betaald?", zegt Nadia Moussaïd.
Lees ook: Presentator Sahil Amar Aïssa: "Als Marokkaans-Nederlands kind ben je gemarginaliseerd"
Meer dan veertig jaar na datum neemt vader Ali zijn dochter Nadia Moussaïd, die in Schiedam geboren en getogen is, mee naar Marokko. Door de reis leert Nadia haar eigen achtergrond beter kennen, maar daarnaast wordt ze ook geconfronteerd met de verhalen van migranten, die nog steeds dezelfde weg afleggen, om hun geluk in Europa te beproeven.
De reis eindigt in Fez, de stad die haar vader ooit achter zich liet. Daar spreken ze met achtergebleven familieleden en vernemen dat een neef van Nadia ook dolgraag naar Europa wil vertrekken. Ali wil zijn dochter kennis laten maken met Marokko, maar hij wordt geconfronteerd met het feit dat hij zijn geboorteland zelf niet meer goed kent. Het wordt een emotionele reis door heden en verleden die eigenlijk ook het universele verhaal van veel andere migranten vertelt. "Het gaat om de consequenties van migratie. En de gevoelens die met migratie gepaard gaan van heimwee, verscheurdheid van families die nooit samen zijn en schuldgevoelens naar de achterblijvers. Dat ervaar ik zelfs, terwijl ik hier geboren ben", legt Nadia Moussaïd uit.
Lees ook: Journaliste Yasmina El Messaoudi : "Niet meer dan een toerist in Marokko"
’Mijn vader de gelukszoeker’ is te zien vanaf zondag 20 maart om 20.25 uur op NPO 2.
Marokkaanse luchtmacht investeert in Amerikaans systeem
Zware straffen voor gefilmde aanranding op zeedijk Tanger
Nieuwe alliantie voor Royal Air Maroc
Goed nieuws voor verkeersslachtoffers in Marokko
"WK 2030 enorme kans voor Marokko"
Marrakech en Fez populair bij Europese toeristen
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen