Zoeken

Onderzoek naar tolfraude Marokkaanse ambtenaren

24 oktober 2024 - 07:00 - Marokko

©

De Marokkaanse Inspectie voor Territoriale Administratie (IGAT) treedt streng op tegen ambtenaren die misbruik maken van het prepaid tolbetalingssysteem "Jawaz".

De IGAT is een onderzoek gestart naar de Nationale Maatschappij voor Autosnelwegen (ADM) om te achterhalen of ambtenaren het systeem gebruiken voor privédoeleinden, met name buiten werktijd en tijdens vakanties.

Lees ook: Ambtenaren kosten Marokko miljarden

Uit onderzoek blijkt dat sommige ambtenaren het Jawaz-apparaat uit hun dienstauto halen en in hun privéauto plaatsen om zo hun tol te betalen voor reizen tussen steden, meldt Maroc Diplomatique. Deze praktijk kost de staat geld, omdat de kosten van het Jawaz-systeem, net als brandstof en andere onkosten, worden meegerekend in de operationele kosten van de dienstauto’s.

Inspecteurs hebben de logboeken van dienstauto’s bij overheidsinstanties gecontroleerd en daarbij onregelmatigheden geconstateerd, zoals ontbrekende data en registraties van tolbetalingen op snelwegen. Daarnaast worden de reisopdrachten van overheidsdiensten nauwkeurig onderzocht om ervoor te zorgen dat de uitgaven voor het Jawaz-systeem in overeenstemming zijn met de regels.

In augustus werden de politie en gendarmerie opgedragen om te controleren of overheidsvoertuigen daadwerkelijk voor dienstdoeleinden worden gebruikt. Ze moeten nagaan of het gebruik van de auto gerechtvaardigd is met een reisopdracht waarin onder meer het toegestane gebied, de bestemming en de aard van de opdracht staan vermeld.

Lees ook: Rabat betaalt salarissen aan overleden ambtenaren

Met een wagenpark van meer dan 184.000 dienstauto’s voor ongeveer 900.000 ambtenaren (één auto per vijf ambtenaren) staat Marokko bovenaan de lijst van landen met de meeste dienstauto’s. Ter vergelijking heeft Japan 3400 dienstauto’s voor meer dan 5 miljoen ambtenaren, Groot-Brittannië 3600, Canada 2600, de Verenigde Staten 72.000 en Frankrijk 75.000. Volgens de Nationale Maatschappij voor Transport en Logistiek, die het wagenpark van de staat beheert, kosten de dienstauto’s jaarlijks meer dan 10 miljard dirham. Door de stijgende brandstofprijzen van de afgelopen jaren dreigen deze kosten nog verder op te lopen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team