Zoeken

Paradox Marokkaanse huizenmarkt: prijzen dalen, verkopen stijgen

22 augustus 2024 - 06:00 - Economie

©

De Marokkaanse huizenmarkt vertoont een opmerkelijk beeld: terwijl de prijzen van woningen en grond licht daalden in het tweede kwartaal van dit jaar, nam het aantal transacties juist toe. Dit blijkt uit cijfers van Bank Al-Maghrib en het Nationaal Agentschap voor Kadaster en Cartografie (ANCFCC).

De gemiddelde prijs van onroerend goed daalde met 0,4%, voornamelijk door een daling van 0,6% bij woningen en grond. Bedrijfspanden werden juist 0,4% duurder. Tegelijkertijd steeg het aantal transacties met 12,1%, met een opvallende stijging van 25,6% voor grond.

Lees ook: Woningnood in Marokko: "Onleefbare krotten voor torenhoge prijzen"

De prijsindex voor onroerend goed bleef in het tweede kwartaal vrij stabiel, met een lichte stijging van 0,5% voor grond en een daling van 0,3% voor bedrijfspanden. Het aantal transacties daalde echter met 8,2%, vooral bij woningen en grond.

Kijkend naar woningtypes, daalden de prijzen van appartementen, huizen en villa’s met respectievelijk 0,4%, 2% en 1%. Het aantal verkopen steeg echter met 11,1%, met name voor appartementen (+11,8%). Bij bedrijfspanden stegen de prijzen met 0,4%, terwijl het aantal transacties daalde met 2,3%.

Lees ook: Marokkaanse diaspora stimuleren woningmarkt Marokko

De prijsontwikkeling verschilde per stad. In Oujda en Agadir stegen de prijzen licht, terwijl ze in Rabat en Fez stabiel bleven. In Meknes en Tanger daalden de prijzen met respectievelijk 0,4% en 1%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team