Zoeken

Woningnood in Marokko: "Onleefbare krotten voor torenhoge prijzen"

19 augustus 2024 - 08:00 - Economie

©

Met het nieuwe schooljaar voor de deur hebben studenten, stagiairs en sommige werknemers in Marokko grote moeite om betaalbare woonruimte te vinden in de grote steden, vooral in Rabat. De huurprijzen zijn de pan uitgerezen en malafide makelaars maken misbruik van de situatie.

In wijken als Yacoub Al Mansour in Rabat, populair bij studenten vanwege de nabijheid van voorzieningen, worden torenhoge prijzen gevraagd voor vaak vervallen en onleefbare woningen. "Deze prijsexplosie komt vooral door de grote vraag naar woningen in de hoofdstad", legt Abdelali El Rami, voorzitter van de Nationale Vereniging voor Sociale en Culturele Ontwikkeling in Rabat, uit. "Vroeger zochten mensen vooral in volkswijken naar betaalbare woningen, maar zelfs daar zijn de huren nu onacceptabel hoog."

Lees ook: Te veel leegstaande woningen in Noord-Marokko!

Volgens El Rami wordt de grote vraag veroorzaakt door de aanwezigheid van universiteiten, ziekenhuizen en overheidsinstellingen in de hoofdstad. "De vraag naar woningen is veel groter dan het aanbod, wat leidt tot een ongecontroleerde stijging van de huurprijzen." Hij hekelt het "misbruik van de behoefte van burgers" en de "buitensporige huurverhogingen zonder enige controle". Om deze trend te keren, pleit hij voor het instellen van een maximumhuur om de uitbuiting door huisbazen en makelaars te stoppen.

Ook Wadih Madih, voorzitter van de Nationale Federatie van Consumentenverenigingen, is kritisch. "Huisbazen profiteren van de grote vraag om woekerprijzen te vragen, vooral voor woningen in de buurt van universiteiten of in het centrum. Soms zijn de appartementen of kamers niet eens geschikt om in te wonen." Hij wijt de crisis aan het "model dat gebaseerd is op vraag en aanbod, zonder controle op de kwaliteit van de woningen."

Lees ook: Tanger, Rabat, Marrakech... WK-koorts doet Marokkaanse huizenmarkt exploderen

Madih vindt dat zowel makelaars als huurders verantwoordelijk zijn voor de situatie. "Het is onmogelijk om lage prijzen én hoge kwaliteit te verwachten, om malafide makelaars te vermijden, en dan te klagen over uitbuiting en oplichting."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team