Zoeken

Waarom de prijs van olijfolie in Marokko met 50% is gestegen

30 september 2024 - 06:00 - Economie

©

De prijs van olijfolie in Marokko is het afgelopen jaar met maar liefst 50% gestegen. Een liter kost nu gemiddeld 140 tot 150 dirham in de grote steden, waar dat begin dit jaar nog rond de 90 dirham was. Deze enorme prijsstijging zorgt ervoor dat olijfolie voor veel Marokkaanse gezinnen met een laag inkomen onbetaalbaar wordt.

De aanhoudende droogte in Marokko is de belangrijkste oorzaak van deze prijsexplosie. Door het gebrek aan regen is de olijvenoogst de afgelopen jaren flink tegengevallen, wat leidt tot minder olijfolie en dus hogere prijzen. "Vorig jaar hadden we al een kleine oogst, maar dit jaar is het nog minder. Als er geen olijven zijn, is er geen olie. Het is een kwestie van beschikbaarheid van de grondstof," legt Reda Tahiri, een jonge olijvenboer, uit.

Lees ook: Marokko gedwongen olijfolie te importeren

Naast de droogte speelt ook de klimaatverandering een rol, zegt Tahiri. "Vorig jaar hadden we een goede bloei, maar extreme hitte verbrandde de bloemen. Dit jaar zorgden hoge temperaturen in januari en februari ervoor dat de olijfbomen niet in de vegetatieve rustfase kwamen." Ook de grote informele markt voor olijfolie in Marokko draagt bij aan de prijsstijgingen, doordat handelaren inspelen op de schaarste.

De Marokkaanse overheid probeert de situatie te verbeteren door de import van olijfolie te vergemakkelijken. Maar volgens Tahiri zal dit weinig effect hebben. "Meer dan 90% van de productie wordt verkocht via ongestructureerde netwerken. Import zal de prijzen niet verlagen vanwege het gewicht van de informele markt."

Lees ook: De paradoxen van Marokkaanse olijfolie

De jonge landbouwer vreest voor moeilijke tijden en pleit voor het telen van lokale olijfvariëteiten die beter bestand zijn tegen het droge klimaat, in plaats van geïmporteerde soorten die veel water nodig hebben. Hij hoopt dat dit op de lange termijn zal bijdragen aan een stabielere olijfolieproductie en betaalbare prijzen voor iedereen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team