Zoeken

Reizen naar Algerije afgeraden voor Marokkanen

29 september 2024 - 11:20 - Marokko

©

De Marokkaanse Liga voor de Verdediging van de Mensenrechten raadt Marokkaanse burgers, vooral ambachtslieden en ondernemers, dringend af om naar Algerije te reizen. De organisatie stelt dat Algerije momenteel geen veilig land is, vooral niet voor deze groepen, die het risico lopen op willekeurige arrestaties en oneerlijke processen.

De Liga hekelt de arrestatie en berechting van meer dan 500 Marokkaanse burgers op verschillende beschuldigingen, onder omstandigheden die niet voldoen aan de minimale normen voor een eerlijk proces. Sommigen van hen zitten al meer dan een jaar vast in Algerijnse gevangenissen zonder aanklacht of rechtszaak. Erger nog, sommigen worden vastgehouden in psychiatrische centra en ziekenhuizen, waar hun rechten ernstig worden geschonden.

Lees ook: Algerije stelt visumplicht in voor Marokkanen

De mensenrechtenorganisatie veroordeelt ook het "provocerende gedrag" van Algerije jegens Marokkaanse burgers. Ze verwijst naar de moord op en detentie van jonge Marokkanen in de wateren bij Saïdia, evenals de recente invoering van een visumplicht voor Marokkanen die Algerije willen bezoeken. Traditionele ambachtslieden worden volgens de Liga gedwongen om Algerijnen de basis van hun ambacht te leren (zoals zellige en houtsnijwerk) of gevangen gezet te worden in gevangenissen en psychiatrische ziekenhuizen.

Lees ook: Visumconflict tussen Marokko en Algerije escaleert

Gezien deze situatie beschouwt de Liga Algerije als een onveilige omgeving voor Marokkaanse zakenmensen, ambachtslieden, traditionele ambachtslieden en bezoekers. Ze roept de Marokkaanse autoriteiten op om hun verantwoordelijkheid te nemen voor hun burgers die in Algerije worden vastgehouden onder omstandigheden die hun mensenrechten schenden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team