Zoeken

Royal Air Maroc: tickets te duur voor Marokkaanse diaspora? De minister antwoordt

3 juli 2024 - 07:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Minister Mohamed Abdeljalil van Transport heeft gereageerd op vragen van parlementsleden over de hoge ticketprijzen, met name bij Royal Air Maroc, voor Marokkanen in het buitenland die deze zomer naar Marokko willen reizen.

Mohamed Abdeljalil erkende dat de prijzen sinds 2019 flink zijn gestegen, maar wees op internationale crises en geopolitieke ontwikkelingen als oorzaken. Hij benadrukte dat eerlijke concurrentie en een gevarieerder aanbod de beste manieren zijn om de prijzen te verlagen.

Lees ook: Onbetaalbare vakantie door dure boottickets Spanje-Marokko

Wat betreft Royal Air Maroc verzekerde de minister dat de Marokkaanse luchtvaartmaatschappij extra vluchten inzet tijdens deze drukke periode en dat de ticketprijzen worden aangepast aan de markt om de financiële balans te versterken. Hij gaf als voorbeeld dat een rechtstreekse vlucht van New York naar Casablanca momenteel 1600 dollar kost, terwijl een vlucht via Parijs slechts 1000 dollar kost.

Abdeljalil wees er ook op dat Marokkanen in het buitenland dankzij de open-sky-overeenkomst, kunnen kiezen voor rechtstreekse vluchten met internationale maatschappijen of voor indirecte vluchten via hubs, die 20 tot 40% goedkoper kunnen zijn. Tijdens Operatie Marhaba 2023 zijn meer dan 3 miljoen Marokkanen in het buitenland naar Marokko gekomen, waarvan 1,7 miljoen over zee en 1,5 miljoen per vliegtuig.

Lees ook: Royal Air Maroc: vliegtickets superduur, Marokkaanse diaspora protesteert

De minister merkte op dat het aantal mensen dat per vliegtuig reist in de afgelopen twintig jaar is verzevenvoudigd. Wat betreft het zeevervoer, dat een belangrijke rol speelt bij de verbinding van en naar Marokko, vooral in de zomer via Operatie Marhaba, heeft zijn ministerie een vloot gemobiliseerd met een capaciteit van 500.000 passagiers per week via 11 zeeroutes om het aanbod te vergroten en te diversifiëren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team