Zoeken

Sahara getroffen door bijzondere cycloon

18 september 2024 - 11:20 - Marokko

©

De Sahara, normaal gesproken een van de droogste plekken op aarde, heeft onlangs te maken gehad met hevige regenval. Dit uitzonderlijke weer was het gevolg van een extratropical cyclone die begin september door het noordwesten van de woestijn trok. Grote delen van Marokko, Algerije, Tunesië en Libië, waar regen normaal gesproken schaars is, werden overstroomd.

"Hoewel er elke zomer wel wat regen valt in deze regio, is het unieke dit jaar dat het veroorzaakt werd door een extratropical cyclone", aldus Moshe Armon, docent aan de Hebrew University of Jerusalem. Deze cycloon ontstond boven de Atlantische Oceaan en strekte zich ver naar het zuiden uit, waardoor vocht uit equatoriaal Afrika naar de Sahara werd getrokken. Satellietgegevens laten zien dat er op sommige plekken meer dan 200 millimeter regen is gevallen, bijna net zoveel als normaal in een heel jaar.

Lees ook: Marokkaanse Sahara getroffen door zeldzaam weerfenomeen

Om de hoeveelheid neerslag in de Sahara te meten, wordt gebruik gemaakt van IMERG-gegevens (Integrated Multi-Satellite Retrievals for GPM) van NASA. Dit is een van de weinige manieren om systematisch regenval in de woestijn te meten, omdat er weinig regenmeters en radarstations zijn.

Lees ook: Stortregens in Marokko: "Geen weermanipulatie"

"Het is ook fascinerend om te zien dat normaal gesproken droge meren in de Sahara zich vullen door deze gebeurtenis", voegt Armon toe, die het zoutmeer Sebkha el Melah in Algerije in het bijzonder bestudeert. Om de frequentie van dergelijke hevige regenval beter te begrijpen, analyseerden Armon en zijn collega’s twintig jaar aan IMERG-gegevens (2000-2021). Ze ontdekten dat slechts zes van de honderden weergebeurtenissen in die periode leidden tot het vollopen van het meer. Van de 38.000 gevallen van zware regenval boven de Sahara die de onderzoekers identificeerden, waren er maar een paar gekoppeld aan een extratropical cyclone. Ongeveer 30% daarvan, zoals deze recente gebeurtenis, vond plaats in de zomer.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team