21 november 2024 - 06:00 - Wereld
Spaanse landbouwers eisen de onmiddellijke opschorting van de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Marokko. Ze klagen over oneerlijke concurrentie van Marokkaanse groenten en fruit, met name tomaten.
In oktober heeft het Europese Hof van Justitie de visserij- en landbouwakkoorden tussen de Europese Unie en Marokko uit 2019 nietig verklaard. Deze akkoorden zouden zijn gesloten zonder "toestemming van het volk van de Sahara". Het Hof heeft echter een respijtperiode van een jaar toegekend voordat de nietigverklaring van kracht wordt, om "ernstige negatieve gevolgen voor het externe optreden van de Europese Unie" te voorkomen.
Lees ook: Marokko sluit visserijakkoord met Rusland na EU-breuk
Spaanse boeren maken zich zorgen over deze extra periode, waarin ze oneerlijke concurrentie uit Marokko blijven ondervinden. Volgens Andrés Góngora van de Coördinatie van Landbouworganisaties (COAG) zijn de arbeidskosten in Marokko veel lager, terwijl die in Spanje 50% van de totale productiekosten uitmaken. "Het dagloon in Marokko is ongeveer 8 euro, terwijl het uurloon hier 10 euro is", zegt hij tegen El Debate.
"De Marokkaanse fytosanitaire regelgeving staat ook het gebruik van pesticiden toe die in Europa verboden zijn, dus het is makkelijker voor hen om te produceren, omdat ze meer middelen hebben. Ook de budgettaire speelruimte is gunstig voor Marokko", aldus Góngora. In de jaren 70 voerde wijlen Koning Hassan II een stimulerend belastingbeleid in om buitenlandse groente- en fruittelers aan te moedigen zich te vestigen in Dakhla, in de Sahara. De grond daar is geschikt voor de teelt van tomaten, meloenen en citrusvruchten.
Al jaren klagen Spaanse boeren over fraude met de etikettering van Marokkaanse tomaten. 80% van deze tomaten wordt geproduceerd in Dakhla en vervolgens naar Agadir getransporteerd, waar ze worden gemengd met de rest van de productie. Dit maakt het onmogelijk om de oorsprong van de tomaten te achterhalen.
Lees ook: Tomatenoorlog: Algerije daagt Marokko uit
Volgens COAG is de import van Marokkaanse tomaten in de Europese Unie de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. In 2022 maakten ze 48% uit van de totale import. In de afgelopen 25 jaar is de import van Marokkaanse groenten in de Europese Unie met 150% toegenomen. Deze massale import heeft de Spaanse tomatenproductie geschaad. In Almería is de tomatenteelt in slechts vijf jaar tijd met 2200 hectare afgenomen.
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador
Moeilijke wedstrijd voor Marokko tegen Algerije
Schoolbus raakt van de weg in Marokko, meerdere gewonden
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan
Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak
Nederlandse politie belooft 50.000 euro voor gouden tip over Sami B
Algerijnse journalist Hafid Derradji wekt woede Marokkanen
F-35 stealth jager: Spanje bang voor Marokkaanse ambities
Marokkaanse tegelzetter verovert China